Anders Nunstedt

Ett historiskt systemfel att han vann

Publicerad

Svenska folkets trea vann hela tjottaballongen.

Inte ettan, inte tvåan - utan freaking trean.

Det är inte bara ett historiskt resultat, det framstår som ett historiskt systemfel.

"I can’t go on", sjöng Robin Bengtsson på sitt löpband - och gick hela vägen.

Med tanke på att han redan petat i sin låt - Robin bytte ut "fucking" mot "freaking" inför finalen - borde han kanske fortsätta på den inslagna vägen.

Förslag på ny text: "We can’t go on".

För så här kan det inte få fortsätta.

De internationella jurygrupperna sänkte inte bara Spotifydrottningen Wiktoria totalt, de avgjorde hela tävlingen.

De blåste tv-tittarna på spänningen, och alla som röstade på Nano och Wiktoria (folkets etta respektive tvåa den här kvällen) fick långnäsa som tack.

I stället var det några få utvalda från bland annat Polen, Israel, Malta som fick utse vinnaren.

Resultatet är historiskt - Robin Bengtsson är den första schlagermästaren som inte ens varit topp två bland tv-tittarna sedan de internationella jurygrupperna släpptes in i tävlingen.

Nu kanske han går och vinner Eurovision i maj (troligare scenario: kanske inte), men ändå är det något som ligger och skaver.

Hur kan det svenska folkets trea stå som slutvinnare?

De internationella jurygrupperna äger hälften av makten på papperet, men i verkligheten är inflytandet betydligt större.

Det är alltid lätt att vara efterklok, men luckorna i upplägget är för tydliga för att inte påpeka.

• Juryn dyker upp från ingenstans i finalen. Det rimliga vore ändå att den fick påverka tävlingen även under delfinalerna.

• Juryn delar ut sina poäng efter den avslagna generalrepetitionen på fredagen, inte under den febriga finalkvällen.

• Juryn får instruktioner från SVT hur de ska tänka när de röstar.

Det är bara att göra om upplägget helt.

Alternativet är enkelt:

Lägg ner den internationella juryn.

Melodifestivalen är den folkligaste tv-leken som finns, men folket har verkligen inte makten längre.

Robin Bengtsson fick 10,6 procent av tittarrösterna.

"I can’t go on" fick 50 poäng av tv-publiken

Ner till resultatlistans jumbo, Owe Thörnqvist, var differensen blott 18 poäng.

Mellan tittartrean Robin Bengtsson och tittarfyran Jon Henrik skiljde det 0,3 procentenheter. Omräknat i poäng blev det: en (1).

Systemet med att dela ut folkets röster procentuellt är värdelöst. Det ger knappt något utslag längre.

Det är lätt att utse appen skurken i dramat - men egentligen är det poängskalan som borde ses över. Jurypåfundet som borde sättas under lupp.

Att skicka treor till Eurovision, det håller aldrig i längden.

Frågan är om det ens håller den här gången.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag