Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Nunstedt: De går till final från Norrköping

Oscar Zia
Lisa Ajax Foto: Olle Sporrong

••• Redan kvalificerade för final: Ace Wilder, David Lindgren, Wiktoria och Robin Bengtsson.

••• Oklara: samtliga ballader. Men kanske blir det ändring på den saken i Norrköping på lördag.

••• Expressens schlagerkrönikör Anders Nunstedt har lyssnat in veckans sju bidrag i Melodifestivalen och serverar sina första intryck.

••• Ett par välbekanta tonåringar toppar rankingen inför artisternas första repetitioner i arenan.

1) Oscar Zia "Human"

Nunstedt om låten: "Are we human/who are you man" vittnar om visst Killers-komplex, men musikaliskt låter detta mer som en Idol-vinnare mixad av Roger Pontare. Pampigt.

Det visste du inte: Zia har skrivit låten ihop med duon Smith & Tell, som i fjol vann "Årets rookie" i Denniz Pop Awards.

 

2) Lisa Ajax "My heart wants me dead"

Nunstedt om låten: Apropå Idol-vinnare: Lisa vann Idol 2014 och gör schlagerdebut med en Beyoncéinfluerad midtempoballad, med stora trummor och stilig orientalisk synt.

Det visste du inte: Ajax är den yngsta vinnaren i svenska Idol-historien (hon var 16 år, 2014). Agnes var 17 när hon vann 2005.

 

3) Swingfly feat Helena Gutarra "You carved your name"

Nunstedt om låten: Partylåt där Swingfly både rappar och sjunger medan Gutarra tar refrängen. Kul, utan att vara en ny "Hey boy". Men avslutningen är begåvat medryckande.

Det visste du inte: Låten är skriven av Jocke Åhlund (Teddybears) tillsammans med Kleerup. Gutarra var med i The Voice 2012.

 

4) After Dark "Kom ut som en stjärna"

Nunstedt om låten: Sagolikt omodern partyschlager med ett stort hjärta som klappar för Madonna, Cher, Lady Gaga och Gloria Gaynor. Kan bli drag på scenen.

Det visste du inte: Bland låtskrivarna finns de tre Anna Book-klantarna som skickade in en redan använd låt till årets Melodifestival.

 

5) Saraha "Kizunguzungu"

Nunstedt om låten: Sprallig afropop som väldigt gärna vill vara bästis med Shakiras "Waka waka". Sara är delvis uppväxt i Tanzania, och texten blandar engelska och swahili.

Det visste du inte: En av låtskrivarna är Arash (trea i Eurovision 2009 för Azerbajdzjan). En annan är Anderz Wrethov (i final i år med David Lindgren).

 

6) Boris René "Put your love on me"

Nunstedt om låten: Låter som edm-versionen av Kevin Walker, med en röst som påminner om Aloe Blacc. Melodin är lite otydlig, men han kan vinna på glädje och charm.

Det visste du inte: Till vardags spelar Boris fotboll i Degerfors. 2012 sänkte han MFF i Allsvenskan med en nick för sin dåvarande klubb ÖSK.

 

7) Smilo "Weight of the world"

Nunstedt om låten: Pojkbandshouse som balanserar mellan Kygos tropiska syntslingor och One Directions trånsjuka sång, kryddad med autouneeffekter.

Det visste du inte: De tre debutanterna har kvalat in via programmet Svensktoppen nästa. Tänker släpa upp ett dj-bås på scenen.