Oscar ZiaOscar Zia
Oscar Zia
Lisa Ajax Foto: Olle SporrongLisa Ajax Foto: Olle Sporrong
Lisa Ajax Foto: Olle Sporrong
Anders Nunstedt

De går till final från Norrköping

Publicerad

••• Redan kvalificerade för final: Ace Wilder, David Lindgren, Wiktoria och Robin Bengtsson.

••• Oklara: samtliga ballader. Men kanske blir det ändring på den saken i Norrköping på lördag.

••• Expressens schlagerkrönikör Anders Nunstedt har lyssnat in veckans sju bidrag i Melodifestivalen och serverar sina första intryck.

••• Ett par välbekanta tonåringar toppar rankingen inför artisternas första repetitioner i arenan.

1) Oscar Zia "Human"

Nunstedt om låten: "Are we human/who are you man" vittnar om visst Killers-komplex, men musikaliskt låter detta mer som en Idol-vinnare mixad av Roger Pontare. Pampigt.

Det visste du inte: Zia har skrivit låten ihop med duon Smith & Tell, som i fjol vann "Årets rookie" i Denniz Pop Awards.

 

2) Lisa Ajax "My heart wants me dead"

Nunstedt om låten: Apropå Idol-vinnare: Lisa vann Idol 2014 och gör schlagerdebut med en Beyoncéinfluerad midtempoballad, med stora trummor och stilig orientalisk synt.

Det visste du inte: Ajax är den yngsta vinnaren i svenska Idol-historien (hon var 16 år, 2014). Agnes var 17 när hon vann 2005.

 

3) Swingfly feat Helena Gutarra "You carved your name"

Nunstedt om låten: Partylåt där Swingfly både rappar och sjunger medan Gutarra tar refrängen. Kul, utan att vara en ny "Hey boy". Men avslutningen är begåvat medryckande.

Det visste du inte: Låten är skriven av Jocke Åhlund (Teddybears) tillsammans med Kleerup. Gutarra var med i The Voice 2012.

 

4) After Dark "Kom ut som en stjärna"

Nunstedt om låten: Sagolikt omodern partyschlager med ett stort hjärta som klappar för Madonna, Cher, Lady Gaga och Gloria Gaynor. Kan bli drag på scenen.

Det visste du inte: Bland låtskrivarna finns de tre Anna Book-klantarna som skickade in en redan använd låt till årets Melodifestival.

 

5) Saraha "Kizunguzungu"

Nunstedt om låten: Sprallig afropop som väldigt gärna vill vara bästis med Shakiras "Waka waka". Sara är delvis uppväxt i Tanzania, och texten blandar engelska och swahili.

Det visste du inte: En av låtskrivarna är Arash (trea i Eurovision 2009 för Azerbajdzjan). En annan är Anderz Wrethov (i final i år med David Lindgren).

 

6) Boris René "Put your love on me"

Nunstedt om låten: Låter som edm-versionen av Kevin Walker, med en röst som påminner om Aloe Blacc. Melodin är lite otydlig, men han kan vinna på glädje och charm.

Det visste du inte: Till vardags spelar Boris fotboll i Degerfors. 2012 sänkte han MFF i Allsvenskan med en nick för sin dåvarande klubb ÖSK.

 

7) Smilo "Weight of the world"

Nunstedt om låten: Pojkbandshouse som balanserar mellan Kygos tropiska syntslingor och One Directions trånsjuka sång, kryddad med autouneeffekter.

Det visste du inte: De tre debutanterna har kvalat in via programmet Svensktoppen nästa. Tänker släpa upp ett dj-bås på scenen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag