Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

NUNSTEDT: Därför är Avicii årets nöjesetta

För sjätte år i rad utser Expressen årets största och bästa nöjesprofiler. Avicii är nummer ett. "Hans 2012 var lysande. Precis allt talar för att 2013 blir ett lika gott nytt år", skriver Expressens musikredaktör Anders Nunstedt om den svenska dj:n. Foto: All over press

Hur firar du nyårsafton?

Avicii gör det med två konserter i Las Vegas, sedan tar han sitt privatjet till Los Angeles för ännu en utsåld show innan klockan slår tolv.

Det vansinniga tempot är vardag för dj-stjärnan.

Det är den speeden som gjort Avicii till årets svenska nöjespersonlighet.

MOTIVERINGEN

"Levels" var superhiten som banade väg för Aviciis stora genombrott på klubbscenen. När stockholmaren klev upp bakom sina skivspelare på den enorma dansfesten Miami Ultra Music Festival i mars i år hade 23-åringen sällskap av en överraskning som fick publiken att gå bananer: Madonna.
Sångerskan tog mikrofonen, utbrast "a dj saved my life" kallade Avicii för "amazing" och dansade loss till svenskens remix av "Girl gone wild".
Ett par månader senare fick Tim Bergling, som han heter, två miljoner polare på Facebook och firade med att släppa gratislåten "2 million".

En succésommar senare är det Grammis- och Grammy­nominerade hitgeniet rankad som en av världens tre bästa dj:s och har en massa på gång.

I mellandagarna släpps singeln "Can I be the one", ett samarbete med holländske dj:n Nicky Romero - med svenska Noonie Bao på sång. Även "ID", med Kents Jocke Berg på sång och gitarr finns att se fram emot. För att inte tala om samarbetet med Bolly­woodstjärnan Sonu Niigam - "Indian levels".
Är det någon svensk artist som leder utvecklingen just nu är det Avicii.

Avicii har lämnat blötsnön och julskinkan bakom sig.

Nedräkningen inför 2013 är redan i full gång. I kväll spelar han i Miami, den amerikanska stad som mest påminner om housemeckat Ibiza.

Avicii spelade på den spanska partyön Ibiza hela sommaren, på klubbhotellet Ushuaia på söndagar (Swedish House Mafia hade samma upplägg, fast de dj:ade på onsdagar).

På lördagen, då Avicii för övrigt uppträder i Dallas, släpps även 23-åringens nya singel "Can I be the one".

Låten är ett samarbete med den holländske dj-kollegan Nicky Romero. Duon, som kallar sig Nicktim, använder sig av svenska poptjejen Noonie Bao på sång.

Det är ett val som känns ganska typiskt Avicii.

 

Han är en av housemusikens största namn - rankad topp tre i världen av såväl DJ Mag som NME (finanstidningen Forbes är inga housekonnässörer, men räknade i våras fram att Avicii är en av världens tio bäst betalda dj:s).

Samtidigt är Avicii väldigt mycket pop. Det speglar sig inte bara i hans studioproduktion. På förra singeln "Silhouttes" var det Salem Al Fakir som stod för sången. Under hösten har Avicii spelat in nytt material med Vincent Pontare och Kents Jocke Berg.

Det är minst lika tydligt live.

De senaste två åren har svensken gjort närmare 600 gig, och det är inga små klubbspelningar vi pratar om.

 

Det där househotellet på Ibiza tar in 5 000 besökare per kväll. Innan dess hade Avicii genomfört en stor arenaturné i USA. Han blev därmed den första EDM-stjärna som gjort den jätteresan. Han gjorde något som exempelvis Tiesto, Swedish House Mafia och David Guetta inte vågat sig på.

EDM står för Electronic Dance Music och är den genrebeteckning amerikanarna stämplar på Aviciis musik. Men som sagt, många gånger kunde det lika gärna kallats pop.

Det som skiljer Aviciis konserter från kollegernas är framför allt hans känsla för popmusik. Utan att framstå som en publikfriande hitmaskin á la monsieur Guetta, så prioriterar han melodier lika högt som beats. Utöver de egna hitsen spelar han Gotye, Red Hot Chili Peppers, Madonna och Robyn. En av hans största framgångar under 2012 var remixen av Lenny Kravitz "Superlove".

Aviciis konserter är inte samma bombastiska fyrverkerier som när Swedish House Mafia håller hov, men det är röj från början till slut. Ett dansparty där crescendo följer på crescendo, och alla kan sjunga med i refrängen.

 

Avicii sålde ut Globen tre gånger om i våras, han satte lapp på luckan i Malmö arena, var huvudattraktion på Summerburst-festivalen i Göteborg och spelade på Söderstadion i Stockholm (en ersättningskonsert för den Globenkonsert som ställdes in sedan en läktare rasat), men det är USA som är hans största marknad.

I juni spelade Avicii inför en publik på 90 000, på en festival i Nevadaöknen, men frågan är om inte spelningen på Miami Ultra Festival i mars var ännu större.

 

När stockholmaren klev upp bakom sina skivspelare på den enorma dansfesten hade han sällskap av en överraskning som fick publiken att gå bananer. Madonna.

Sångerskan tog mikrofonen, utbrast "a dj saved my life", kallade Avicii för "amazing" och dansade loss till svenskens remix av "Girl gone wild".

Ett par månader senare fick Tim Bergling, som han heter, två miljoner polare på Facebook och firade med att släppa gratislåten "2 million".

På den vägen är det.

Är man, mot förmodan, inte imponerad av Aviciis musik måste man ändå ge kredd till hans furiösa arbetstempo.

 

Är han inte i sin studio på Östermalm i Stockholm, där även managern och bollplanket Arash "Ash" Pournouri huserar, så samlar han stämplar i passet. För tidningen Icon berättade Avicii att hans resetempo är så högt att han inte ens hinner bli jetlaggad. För det mesta har han dragit till nästa världsdel innan han hunnit anpassa sig till den lokala klockan.

Han bär en exklusiv Audemars Piguet runt handleden, fast antagligen är det hans turnésällskap som får hålla koll på tiden.

Men när klockan slår tolv om några dagar lär Avicii inte missa det.

2012 var lysande. Precis allt talar för att 2013 blir ett lika gott nytt år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!