Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Nu finns bara två låtar kvar i tävlingen som SVT tappat helt

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Årets tjugoåtta bidrag är avhandlade.

I teorin har sexton av dem fortfarande möjlighet att gå hela vägen.

Men i verkligheten återstår bara två vinnarkandidater.

Den tionde mars är det dags för final i Friends arena. Åtta bidrag har kvalat in.

Dessutom ska åtta artister duellera i Andra chansen i Kristianstad nästa helg.

Lycka till, alla. Det finns fyra hedersamma tröstplatser att drömma om.

Men även om Melodifestivalen 2018 har bjussat på en del knasiga resultat - med Dotters skandalösa sjätteplats som vinterns enfaldigaste plump - finns det knappast på kartan att någon av artisterna i Andra chansen ska lyckas spurta sig fram till pole position i finalen.

Det är som att tro att Östersund ska vinna Champions League i vår. För det första har de redan slagits ut en gång, för det andra spelade de i en annan liga.

Tåget har gått. Telefonslussen är stängd. Fab Freddies hysteriska glitterjakt har gått in i väggen.

Andra chansen kommer på sin höjd bidra med fler kvinnliga artister i finalen (välbehövligt) samt förhoppningsvis se till att vinterns bästa ballad (Felix Sandmans "Every single day") breddar startfältet.

 

I övrigt får man hoppas på att det annorlunda tävlingsformatet kan skaka om produktionen så att SVT:s sändning fylls med en gnutta anständig underhållning. Även om också den förhoppningen känns som att hoppas på att Östersund trots allt tar hem Champions League-pokalen i maj.

Finalens favoriter är just nu lika tydliga som 2012, när duellen Loreen vs Danny fick definiera en uppställning som även rymde allt från Björn Ranelid till Molly Sandén.

Med den avgörande skillnaden att SVT nu har tappat programmet helt.

I dagsläget framstår Liamoo, Rolandz, Jessica Andersson & co som utfyllnad bakom tätduon:

Mariette och Benjamin Ingrosso.

Ser man bara till tävlingen skulle SVT kunna korta ner finalen till en kvart och låta dem göra upp i en duell. Så långt före alla andra är de.

När den internationella juryn kliver in i tävlingen ändras förutsättningarna rejält. Samir & Viktor fick exempelvis noll poäng senast det begav sig. Juryn brukar snarare prioritera artister som Oscar Zia (2016) och Robin Bengtsson (2017). Ibland blir juryn överkörd av svenska folket, lika ofta är det tvärtom. Men man behöver bådas stöd i slutändan.

Till undertecknads resonemang hör att "For you" och "Dance you off" helt subjektivt är årets bästa låtar av de kvarvarande, men också en känsla av att Ingrosso och Mariette varit de starkaste vinnarna med tydlig Eurovisionambition.

De har tänkt mer än bara mello i sina nummer, och sådant brukar löna sig.

Duellerna i Andra chansen är vad de är.

Duellen med stort D är den mellan Benjamin Ingrosso och Mariette.