Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Nu är det snart slut på Bråvallaskiten

Ledsen, men Bråvallafestivalen var - och har alltid varit - en riktig skitfestival.

Drabbad av en massa skit.

Nu gör den en ledsam sorti, men frågan är om någon kommer att sörja att den försvinner.

Bråvallafestivalen var en logistisk mardröm från start. Bilköerna som drabbade besökarna som åkte hem från festivalområdet på nätterna var bilköerna från helvetet. Hade Michael Douglas hamnat i dem hade det slutat med massaker.
Området: en ganska ogästvänlig och synnerligen ocharmig plats på jorden.
Faciliteterna - ett skämt. Aldrig har jag sett så många urinera offentligt som vid stängslena på det gamla flygfältet utanför Norrköping när skymningen fallit. Inte så härligt. Men besökarna har inte haft något val. Festivalen har inte prioriterat toaletter genom åren.

När Bråvalla införde ett kontantlöst betalsystem havererade allt. Besökarna kunde inledningsvis inte handla mat eller dryck, försäljare gick med förlust och några tvingades kasta föda som blivit dålig.

Musikmixen har varit en snurrig blandning utan någon tydlig musikalisk riktning. Det har inte varit någon lätt match att ringa in festivalens själ. Vad har Avicii och Green Day (2013) gemensamt? Iron Maiden och Kanye West (2014)? Kent och Robbie Williams (2015)? Rammstein och Zara larsson (2016)? Linkin Park och Håkan Hellström (2017)?
Sannolikt inte fansen i alla fall.
Affischnamnen har heller ingen röd tråd genom åren.
De största namnen har dessutom, inte minst med tanke på den allmänna fyllan, spelat alldeles för sent.
Det mest komiska har varit när festivalen presenterat antalet besökare. Det har, för ett vant konsertöga, framstått som om de räknat ihop den totala summan och sedan dubblat den.
I övrigt är det inte mycket som har varit kul med Bråvalla.

Värst är självfallet det våld som drabbat festivalens besökare. Misshandel, sexuella ofredanden och våldtäkter. Tragedier på det personliga planet; enorma glädjedödare på det generella.
Usel pr för en festival som haft tomt på goodwill-kontot från början.
På bankkontot har det varit lika uselt, om inte värre.
I fjol gick Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust. De totala förlustsiffrorna för festivalen sägs ligga på runt 200 miljoner kronor.

Frågan är om de hade kunnat driva festivalen vidare 2018 oavsett.
Nu valde ledningen att kommunicera att de baserar sitt beslut att ställa in festivalen nästa år på rapporterna om sexuella ofredanden samt att en flicka anmält att hon våldtagits under Håkan Hellströms spelning på fredagen.

Det låter inte särskilt trovärdigt, men det låter bra.
Nu är det snart slut på Bråvallaskiten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!