Tomas Ledin Foto: David Nyström / Copyright 2017 All Rights ReservedTomas Ledin Foto: David Nyström / Copyright 2017 All Rights Reserved
Tomas Ledin Foto: David Nyström / Copyright 2017 All Rights Reserved
Anders Nunstedt

Ledin är bland det svenskaste vi har

Publicerad

Tomas Ledin har döpt sin show till "Skarpt läge".

Den korrekta titeln borde dock vara "Säkra kort".

Ledin blandar och ger, och spelar alla ess i leken.

Tomas Ledin, på senare tid mer uppmärksammad och hyllad för sin så kallade superkropp än sina nya låtar, har redan gjort det här.

Hans första krogshow hette "Showtime" och hade premiär hösten 2011 med schlagerartisten David Lindgren i rollen som en ung Ledin. Föreställningen var underhållande, fiffig och ganska förväntad.

65-åringen har samlat på sig en lång rad refränger som han envist bankat in i den svenska publikens öron. Han är, menat i enbart positiv bemärkelse, bland det svenskaste vi har.

Nu gör han krogshowtricket igen, och det är inte direkt så att man känner att det är skarpt läge. Att det är nu eller aldrig.

Showen säljs in med ett löfte om att "alla odödliga hits står i centrum", och under den devisen kan Ledin knappast köra i diket.

Han inleder med "I natt är jag din" och följer upp med "Sommaren är kort". På den vägen är det.

Någon särskild story finns inte den här gången. Ledins låtar ramas i stället in av snyggt ljus, en väldigt mobil scen och ett följsamt band.

I ett kort akustiskt parti går huvudpersonen utanför boxen när han spelar låtar som betytt mycket för honom genom åren, som Springsteens "Hungry heart" och Stevie Wonders "I was made to love her". Det är ett svajigt värre, och blir inte bättre när det följs av buskisrocken "Snabbköpskassörskan", som han skrev till Di Sma Undar Jårdi på 80-talet.

Betydligt effektivare är det "Höga kusten"-färgade folkparti där Ledin och hans musikanter dansar på borden ute i publiken och höjer temperaturen till kokpunkten med "Hon gör allt för att göra mig lycklig".

Där hittar huvudpersonen en ny vinkel på sitt gamla material, och banar väg för en sprallig final som bara innehåller publikfriare. "Sensuella Isabella", "En del av mitt hjärta", "Det ligger i luften", "Knivhuggarrock", "Vi är på gång", "Just nu"...

Säkra kort.

Men har man trumf på hand så har man.

Så många getingar får konserten

"Ledin - skarpt läge"

Cirkus, Stockholm

Publik: 1 200 (fullsatt).

Vem: Tomas Ledin, 65, har turnerat med Abba, vunnit Melodifestivalen, deltagit i "Så mycket bättre", skapat sommarsuccén "Rocktåget" och gett ut 21 album.

Vad: Uppföljaren till "Ledin showtime" - showen som under fyra säsonger lockade en kvarts miljon besökare. Nya föreställningen är regisserad av Edward af Sillén.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag