Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Ledin är bland det svenskaste vi har

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tomas Ledin
Foto: David Nyström / Copyright 2017 All Rights Reserved

Tomas Ledin har döpt sin show till "Skarpt läge".

Den korrekta titeln borde dock vara "Säkra kort".

Ledin blandar och ger, och spelar alla ess i leken.

Tomas Ledin, på senare tid mer uppmärksammad och hyllad för sin så kallade superkropp än sina nya låtar, har redan gjort det här.

Hans första krogshow hette "Showtime" och hade premiär hösten 2011 med schlagerartisten David Lindgren i rollen som en ung Ledin. Föreställningen var underhållande, fiffig och ganska förväntad.

65-åringen har samlat på sig en lång rad refränger som han envist bankat in i den svenska publikens öron. Han är, menat i enbart positiv bemärkelse, bland det svenskaste vi har.

Nu gör han krogshowtricket igen, och det är inte direkt så att man känner att det är skarpt läge. Att det är nu eller aldrig.

Showen säljs in med ett löfte om att "alla odödliga hits står i centrum", och under den devisen kan Ledin knappast köra i diket.

Han inleder med "I natt är jag din" och följer upp med "Sommaren är kort". På den vägen är det.

Någon särskild story finns inte den här gången. Ledins låtar ramas i stället in av snyggt ljus, en väldigt mobil scen och ett följsamt band.

I ett kort akustiskt parti går huvudpersonen utanför boxen när han spelar låtar som betytt mycket för honom genom åren, som Springsteens "Hungry heart" och Stevie Wonders "I was made to love her". Det är ett svajigt värre, och blir inte bättre när det följs av buskisrocken "Snabbköpskassörskan", som han skrev till Di Sma Undar Jårdi på 80-talet.

Betydligt effektivare är det "Höga kusten"-färgade folkparti där Ledin och hans musikanter dansar på borden ute i publiken och höjer temperaturen till kokpunkten med "Hon gör allt för att göra mig lycklig".

Där hittar huvudpersonen en ny vinkel på sitt gamla material, och banar väg för en sprallig final som bara innehåller publikfriare. "Sensuella Isabella", "En del av mitt hjärta", "Det ligger i luften", "Knivhuggarrock", "Vi är på gång", "Just nu"...

Säkra kort.

Men har man trumf på hand så har man.

Så många getingar får konserten

"Ledin - skarpt läge"

Cirkus, Stockholm

Publik: 1 200 (fullsatt).

Vem: Tomas Ledin, 65, har turnerat med Abba, vunnit Melodifestivalen, deltagit i "Så mycket bättre", skapat sommarsuccén "Rocktåget" och gett ut 21 album.

Vad: Uppföljaren till "Ledin showtime" - showen som under fyra säsonger lockade en kvarts miljon besökare. Nya föreställningen är regisserad av Edward af Sillén.