Agnetha Fältskog. Foto: HAZEL THOMPSON / IBLAgnetha Fältskog. Foto: HAZEL THOMPSON / IBL
Agnetha Fältskog. Foto: HAZEL THOMPSON / IBL
Agnetha Fältskog. Foto: / SJÖBERGAgnetha Fältskog. Foto: / SJÖBERG
Agnetha Fältskog. Foto: / SJÖBERG
Agnetha Fältskog. Foto: / SKIVBOLAGAgnetha Fältskog. Foto: / SKIVBOLAG
Agnetha Fältskog. Foto: / SKIVBOLAG
Agnetha Fältskog. Foto: / SVTAgnetha Fältskog. Foto: / SVT
Agnetha Fältskog. Foto: / SVT
Abba. Foto: - - / SKIVBOLAGAbba. Foto: - - / SKIVBOLAG
Abba. Foto: - - / SKIVBOLAG
Abba. Foto: ANDERS HANSER / PREMIUM FÖRLAG ABAbba. Foto: ANDERS HANSER / PREMIUM FÖRLAG AB
Abba. Foto: ANDERS HANSER / PREMIUM FÖRLAG AB
Anders Nunstedt

Kom tillbaka Agneta – innan allt är för sent

Publicerad

I dag fyller Agnetha Fältskog 68 år.

Det är dags att spela in ett nytt album, innan det är för sent.

För att vara tydlig: 68 år behöver inte längre vara någon ålder för en musiker. Abba-Agnetha är fortfarande yngre än Bruce Springsteen, till exempel.

Andra veteraner, som Bob Dylan och Neil Young, har gett ut fem album vardera efter sina 68-årsdagar.

Det finns fler exempel på karriärer som blomstrat efter pensionsåldern, men problemet är att inget av dem går att översätta direkt på Agnetha Fältskog.

Hon har gett ut fem album - efter Abba.

Ett vart sjunde år, ungefär.

Den bästa presenten som Agnetha Fältskog skulle kunna ge fansen på sin födelsedag är beskedet om en ny skiva.

Hon är inte skyldig nån nåt, som Håkan Hellström skulle ha sagt. Det finns ingen som har mandat att kräva nya inspelningar från Fältskog.

Man kan hävda att hon gjort tillräckligt sedan den självbetitlade debuten som för övrigt fyller 50 år i år.

Men man kan ju önska sig.

 

Agnetha Fältskogs senaste album "A" gavs ut 2013, och är faktiskt hennes mest kommersiellt framgångsrika solosläpp efter Abba-tiden - internationellt. Skivan, som producerades av Jörgen Elofsson och Peter Nordahl, nådde topp tre i bland annat Australien och Tyskland och sjätteplatsen i på UK top 40 är hennes (hittills) högsta placering i England någonsin.

Undantaget Abba, förstås.

I skrivande stund ligger samlingen "Abba Gold" fortfarande på den brittiska albumlistans topp 30. Efter sanslösa 1 149 veckor på försäljningslistan.

Kanske är det också där hennes nästa skiva borde ta vid.

 

Av alla medlemmar är Agnetha den som distanserat sig mest från superstjärnetiden i gruppen som gjorde supersuccé. Ingen är hemligare, ingen tycks motvilligare att synas i sammanhang som andas Abba.

Att vältra sig i nostalgi tycks henne främmande. Även om näst senaste soloskivan, "My colouring book" (2004) endast innehöll covers.

Ändå känns det som att Abba-kollegan Benny Andersson visade en möjlig väg för Agnetha i fjol.

I fjol kom hans instrumentella "Piano". En instrumental skiva utgiven på klassiska etiketten Deutsche Grammophon, med tolkningar av bland andra "I let the music speak" och "The day before you came".

Med en lyhörd producent skulle Agnetha kunna göra något liknande, fast med sång. En avskalad och känslosam djupdykning bland de sånger hon sjungit genom åren. 

I maj kommer Abba-muséets nya utställning, som handlar om medlemmarnas karriärer efter Abba. Förhoppningsvis innehåller den snart ett nytt Agnethakapitel.

Tills dess får man lov att gratulera Sveriges bästa popsångerska på födelsedagen.

 

5 snygga sololåtar efter Abba

• "When you really loved someone" (2013)

Frågan är om Agnethas sång låtit så bra post-Abba som på det senaste albumet "A". "When you really loved someone" är en akustisk poplåt som låter både Eurovisionvinnare och filmsoundtrack.

• "Let it shine" (1988)

Bästa singeln från tredje soloskivan, som producerades av Chicagos Peter Cetera. Man kan lugnt säga att amerikanens närvaro lyser igenom. Kunde blivit en världssuccé om det inte vore för den tantiga produktionen.

• "One way love" (1986)

Jeff Lynne, Elo:s ljudarkitekt som senare producerade Tom Petty, Paul McCartney och Bryan Adams, popfläskar på som om skivan heter "Snuten i Hollywood" och inte "Eyes of a woman".

• "The way you are" (1986)

Duetten med Ola Håkansson användes för att lansera Faluns OS-ansökan. Vinterolympiaden sket sig, men den tidstypiskt svulstiga balladen är Agnethas senaste svenska singeletta.

• "Wrap your arms around me" (1983)

Titelspåret från det album som gavs ut 1983, kort efter Abbas sista album "The visitors". Skivan var spretig, men här mjuklandade Agnetha i 80-talets mest romantiska ljudbild.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag