Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Kom tillbaka Agneta – innan allt är för sent

Agnetha Fältskog. Foto: HAZEL THOMPSON / IBL
Agnetha Fältskog. Foto: / SJÖBERG
Agnetha Fältskog. Foto: / SKIVBOLAG
Agnetha Fältskog. Foto: / SVT
Abba. Foto: - - / SKIVBOLAG
Abba. Foto: ANDERS HANSER / PREMIUM FÖRLAG AB

I dag fyller Agnetha Fältskog 68 år.

Det är dags att spela in ett nytt album, innan det är för sent.

För att vara tydlig: 68 år behöver inte längre vara någon ålder för en musiker. Abba-Agnetha är fortfarande yngre än Bruce Springsteen, till exempel.

Andra veteraner, som Bob Dylan och Neil Young, har gett ut fem album vardera efter sina 68-årsdagar.

Det finns fler exempel på karriärer som blomstrat efter pensionsåldern, men problemet är att inget av dem går att översätta direkt på Agnetha Fältskog.

Hon har gett ut fem album - efter Abba.

Ett vart sjunde år, ungefär.

Den bästa presenten som Agnetha Fältskog skulle kunna ge fansen på sin födelsedag är beskedet om en ny skiva.

Hon är inte skyldig nån nåt, som Håkan Hellström skulle ha sagt. Det finns ingen som har mandat att kräva nya inspelningar från Fältskog.

Man kan hävda att hon gjort tillräckligt sedan den självbetitlade debuten som för övrigt fyller 50 år i år.

Men man kan ju önska sig.

 

Agnetha Fältskogs senaste album "A" gavs ut 2013, och är faktiskt hennes mest kommersiellt framgångsrika solosläpp efter Abba-tiden - internationellt. Skivan, som producerades av Jörgen Elofsson och Peter Nordahl, nådde topp tre i bland annat Australien och Tyskland och sjätteplatsen i på UK top 40 är hennes (hittills) högsta placering i England någonsin.

Undantaget Abba, förstås.

I skrivande stund ligger samlingen "Abba Gold" fortfarande på den brittiska albumlistans topp 30. Efter sanslösa 1 149 veckor på försäljningslistan.

Kanske är det också där hennes nästa skiva borde ta vid.

 

Av alla medlemmar är Agnetha den som distanserat sig mest från superstjärnetiden i gruppen som gjorde supersuccé. Ingen är hemligare, ingen tycks motvilligare att synas i sammanhang som andas Abba.

Att vältra sig i nostalgi tycks henne främmande. Även om näst senaste soloskivan, "My colouring book" (2004) endast innehöll covers.

Ändå känns det som att Abba-kollegan Benny Andersson visade en möjlig väg för Agnetha i fjol.

I fjol kom hans instrumentella "Piano". En instrumental skiva utgiven på klassiska etiketten Deutsche Grammophon, med tolkningar av bland andra "I let the music speak" och "The day before you came".

Med en lyhörd producent skulle Agnetha kunna göra något liknande, fast med sång. En avskalad och känslosam djupdykning bland de sånger hon sjungit genom åren. 

I maj kommer Abba-muséets nya utställning, som handlar om medlemmarnas karriärer efter Abba. Förhoppningsvis innehåller den snart ett nytt Agnethakapitel.

Tills dess får man lov att gratulera Sveriges bästa popsångerska på födelsedagen.

 

5 snygga sololåtar efter Abba

• "When you really loved someone" (2013)

Frågan är om Agnethas sång låtit så bra post-Abba som på det senaste albumet "A". "When you really loved someone" är en akustisk poplåt som låter både Eurovisionvinnare och filmsoundtrack.

• "Let it shine" (1988)

Bästa singeln från tredje soloskivan, som producerades av Chicagos Peter Cetera. Man kan lugnt säga att amerikanens närvaro lyser igenom. Kunde blivit en världssuccé om det inte vore för den tantiga produktionen.

• "One way love" (1986)

Jeff Lynne, Elo:s ljudarkitekt som senare producerade Tom Petty, Paul McCartney och Bryan Adams, popfläskar på som om skivan heter "Snuten i Hollywood" och inte "Eyes of a woman".

• "The way you are" (1986)

Duetten med Ola Håkansson användes för att lansera Faluns OS-ansökan. Vinterolympiaden sket sig, men den tidstypiskt svulstiga balladen är Agnethas senaste svenska singeletta.

• "Wrap your arms around me" (1983)

Titelspåret från det album som gavs ut 1983, kort efter Abbas sista album "The visitors". Skivan var spretig, men här mjuklandade Agnetha i 80-talets mest romantiska ljudbild.