Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Är märkligt av SVT – de borde ha berättat

Programledaren David Lindgren hans sidekick Fab Freddie under deltävlingen Andra chansen i Melodifestivalen 2018 i Kristianstad arena. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mitt under pågående Melodifestivalsändning kom beskedet - Kenneth Gärdestad är död.

Beskedet slog varken ner som en bomb eller som en satellit.

Men det var ändå märkligt omskakande.

I ett moment under "Andra chansen" spelades Ted Gärdestads "Satellit", under något slags glitterpimpat popquiz.

Varken Fab Freddie eller David Lindgren tog tillfället att hylla upphovsmannen, trots att melloredaktionen måste ha varit väl medveten om att Kenneth gått bort. 

Inte programledarnas fel, förstås. De var mitt uppe i en nervig direktsändning och hade knappast hunnit se Expressens push-notis om den tråkiga nyheten. Men man kan tycka att någon borde ha meddelat dem, så att programmet kunnat adressera dödsfallet.

Trots att det gått över 20 år sedan Ted lämnat oss har musiken aldrig gjort det.

De senaste åren har det funnits gott om påminnelser.

I år kom Hannes Holms långfilm "Ted - för kärlekens skull", som delvis speglar relationen mellan sångaren och hans storebror, låtskrivaren, Kenneth.

2016 dök Kenneth upp i ett avsnitt av "Så mycket bättre", i ett specialprogram tillägnat Teds låtskatt. Det var en hyllning som en rörd Kenneth, märkt av sin cancer, verkligen tycktes uppskatta.

Mycket fokus hamnade på de låttexter som Kenneth skrivit åt sin bror. Bland annat texten till "Satellit", en låt som vann Melodifestivalen 1979.

En klassiker i dag.

 

LÄS MER: Maria Brander: Först på slutet fick Kenneth Gärdestad sin revansch 

Kenneth hade förmågan att skriva naiva, romantiska texter som via Teds speciella röst vibrerade av en nästan oskuldsfull renhet.

Låtarna har sin speciella plats i den svenska pophistorien, och behöver inte min förklaring för att framträda i sin förträfflighet. Det är bara att lyssna. Det är omöjligt att inte bli berörd.

Jag träffade Kenneth och Ted en gång på 90-talet, när de jobbade med nytt material i en studio i Sundbyberg.

Jag var oförberedd på brödernas speciella relation. Jag var där för att jag var nyfiken på Teds comeback. Kenneth hade jag ärligt talat inte någon superkoll på. Han syntes aldrig på tv när jag var liten. Han var av naturliga skäl alltid i bakgrunden, aldrig längst fram.

 

LÄS MER: Kenneth Gärdestad var hjärnan bakom Teds älskade låttexter 

Ted ville helst inte prata alls. Han var vänlig, men inte i någon bra balans. I stället för att ta sig an frågorna, tittade Ted på sin brorsa - och lät honom leverera svaren.

Han hummade sitt medtycke, medan Kenneth pratade oväntat mycket om att inspelningsprocessen varit krånglig och svår. Men också fin. Tillsammans skapade bröderna sitt eget musikaliska universum.

Kanske har de nu återförenats på sin egen måne. Om man nu tror på romantiska sagor.

Kenneths texter har ofta den effekten på en.