Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

"Kan vara tidernas schlagerfiasko"

"Kanske kan diskningen faktiskt ändå bli början på comebacken?"
Foto: Sven Lindwall
Camilla Läckberg har skrivit texten till bidraget vars melodi tidigare använts.

GÖTEBORG. Tävlingen har inte ens börjat, men årets första melloskandal är redan ett faktum.

Kanske även tidernas schlagerfiasko.

Stackars, stackars Anna Book.

SVT hade bara två alternativ, antingen var de 1) tvingade att diska Anna Book eller så var de 2) tvungna att döpa om Melodifestivalen till något annat. Kalle Anka Cup, kanske.

De valde alternativ ett, vilket förstås var rätt väg att gå.

I fjol lyckades de ju förvandla en deltävling till Kalle Anka genom att fria Hasse Anderssons "Guld och gröna skogar". Trots att låtskrivarna redan fått låten utgiven med ett japanskt pojkband.

Efter sin egen granskning kom dock Christer Björkman & co fram till att låtarna, trots de uppenbara likheterna, var "två vitt skilda verk".

Ett löjeväckande men bekvämt beslut. Tävlingen kunde fortgå, Måns vann med "Lovers on the sun", förlåt; "Heroes", och Hasse blev hela Sveriges mysfarbror i baksuget av Mums-mums triumf.


Den gubben gick dock inte en gång till. Kanske hade SVT resonerat annorlunda om "Himmel för två" råkat vara utgiven av, säg, ett k-pop-band. Men att melodin redan kvalat till den Moldoviska motsvarigheten till Melodifestivalen var alltför besvärande.

Äntligen följde SVT sin egen regelbok, trots att de ansvariga uppenbarligen var förkrossade på den extrainsatta presskonferensen på torsdagskvällen. Projektledaren Anette Hellenius, exekutive producenten Christer Björkman och PR-ansvariga Lili Assefa såg ut som om de just fått beskedet om att det tredje världskriget brutit ut, och att de utsetts till kanonmat.

I stället borde de ha sträckt på sig.


Det jobbiga beslutet ger tillbaka lite av den förlorade tilliten till Melodifestivalens regler. Har en låt varit publicerad tidigare kan den helt enkelt inte tillåtas att delta i tävlingen, även om texten råkar vara nyskriven.

Men vad finns det för garantier att samma scenario utspelar sig nästa vecka igen?

Inga alls.

Låtskrivarna i Melodifestivalen intygar, skriftligen tydligen, att de inte publicerat sina låtar någon annanstans. Men de behöver häpnadsväckande nog inte informera huruvida de skickat in sina låtar till utländska förlag eller tävlingar.

Kanske borde SVT sätta sig ned och ringa runt till alla resterande låtskrivare och dubbelkolla hur det ligger till? Kanske borde de strama upp reglerna till nästa säsong?

Det vore klyftigt.


Diskningsdebaclet är trist för tävlingen, men showen kommer att fortsätta - med eller utan Anna Book som "gästartist".

Frågan är bara hur sugen hon är på att delta utom tävlan. Numret är rejält skadeskjutet nu.

Å andra sidan finns alla sympatierna på hennes sida nu. Det är genuint synd om Anna Book, som drabbats så hårt utan att själv ha gjort något fel.

Jag morsade på henne direkt efter hennes rep i Scandinavium på torsdagseftermiddagen. Det strålade om Anna, som skojade om storfavoriten Ace Wilder och tjoade att det är nu det börjar.

Några timmar tog tävlingen brutalt slut för hennes del, men kanske kan diskningen faktiskt ändå bli början på comebacken?