Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Kalle Moraeus är riktigt omodern – och oförarglig

Kalle Moraues. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Jessica Andersson. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Karlstad och Göteborg är det Malmös tur att vara värdstad för Melodifestivalen.

• Helgens deltävling bjussar bland annat på en mellovinnare (Jessica Andersson) och en "Idol"-vinare (Martin Almgren).

• Expressens musikredaktör Anders Nunstedt har lyssnat igenom veckans sju bidrag. Här är hans första intryck.

1) Dotter "Cry"

Låtskrivare: Linnea Deb, Peter Boström, Thomas G:son, Johanna ”Dotter” Jansson 

Produktionen är snygg och suggestiv, mer Lorde än Loreen så att säga. "Cry" låter inte alls anpassad för tävlingen, och är eventuellt för cool för att stå i ett konfettiregn och fira finalplats redan på lördag. Men detta borde sluta som veckans låt, och veckans genombrott.

Faktakoll: Värmländska Dotter, som egentligen heter Johanna Maria Jansson och är 30 år, var med och skrev Mariettes "A million years" i fjol. Har gett ut fem singlar som soloartist. Stil: "modern popballad".

 

2) Jessica Andersson "Party voice"

Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson 

Verserna låter som om Kylie bestämt sig för att göra renodlad retrodisco. Refrängen låter som om den varit på "Summerburst" på studiebesök. Det låter som en märklig kombination? På papperet kanske, men inte i högtalarna. En otippat älskvärd old schoolschlager.

Faktakoll: "Fame-Jessica", 44, vann Melodifestivalen 2003. Det här är hennes femte bidrag som soloartist. Jessica är programledare för "Ensam mamma söker". Låten beskriver hon som "upptemposchlager".

 

LÄS MER: Melodifestivalen 2018 i Malmö – allt du behöver veta 

Mendez sjunger en hel del på spanska. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

3) Mendez "Everyday"

Låtskrivare: Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund

Folk i schlagerkulisserna har inte kunnat prata om "Everyday" utan att nämna "Despacito". Och visst, detta är latinopop. Och visst, Mendez sjunger en hel del på spanska. Men hans comeback påminner betydligt mer om Enrique Iglesias mainstreamrecept.

Faktakoll: Innan Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga, 42, slog igenom som som artist jobbade han som dj. Kommer från Chile, där han även bott på senare år. Tvåa i schlagern 2002 med "Adrenaline".

 

4) Kalle Moraeus & Orsa Spelmän "Min dröm"

Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

Inledningen är Abba-pampig och i avslutningen dyker det upp ett piano som känns väldigt Benny Andersson. Men när Moraeus sjunger om "berg och dalar" har "Min dröm" mer gemensamt med Roger Pontares "Himmel och hav" än "Waterloo". Omodernt men oförargligt.

Faktakoll: Kalle Moraeus, 54, är spelman med bred meritlista. Bland annat spelar han med Benny Anderssons Orkester, och har egna SVT-showen "Moraeus med mera". Tävlade i Andra chansen 2012.

 

LÄS MER: Hustruns svar efter Davids nakenshow 

Martin Almgren vann "Idol" 2015. Foto: OLLE SPORRONG

5) Martin Almgren "A bitter lullaby"

Låtskrivare: Josefin Glenmark, Märta Grauers

Den akustiska gitarren och den tydliga banjon drar två parallella streck till låtens influenser - Mumford & Sons och Chris Kläfford. Uttrycket är storslaget som i musikalfilmen "The greatest showman" och en bärande del av texten går - "na na na na na".

Faktakoll: Martin Almgren, 30, kommer från Lindesberg nära Örebro. Han vann "Idol" 2015. I priset ingick en skivbolagsdeal på två album, men än så länge har det bara resulterat i en coverskiva.

 

LÄS MER: Melodifestivalen är barnsligare än någonsin – det är uppenbart 

 

6) Barbi Escobar "Stark"

Låtskrivare: Barbi Escobar, Costa Leon, Andreas ”Stone” Johansson 

Soundet vill vara Spotifymodernt men känns snarare väldigt generiskt och riskerar att falla platt på scenen. Det finns ganska lite i den glada melodin som gör att man vill stanna kvar under tre minuter.

Faktakoll: Barbara "Barbi" Escobar är född i Chile men uppväxt i Sverige. Hon bor i Göteborg. Har varit förband till Black Eyed Peas. "Stark" handlar om hennes pappa, som gått bort i cancer.

 

7)  Moncho "Cuba libre"

Låtskrivare: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho Monserrat

Gör inte misstaget att skriva in "Havet är djupt" i Spotifys sökmotor, då riskerar du att hamna i en sits där det är omöjligt att lyssna på Monchos färgglada Disneycalypso utan att ta dig för pannan.

Faktakoll: Ramón Marcos Enrique "Moncho" Monserrat, 29, är bror till rapparen Dani M och medlem i Löst Folk. Bland låtskrivarna finns tidigare melloartisterna Jimmy Jansson och Axel Schylström.