Anders Nunstedt

Julmusiken lika het som en bakmaskin

Publicerad

Det har blivit dags att julstäda.

Ut med det gamla.

Men var är det nya?

Om man vill leda julens kommersialism i bevis är det bara att se på hur musikbranschen sett ut under november och december det senaste årtiondet. Julkonserterna exploderade för länge sedan, och julskivorna hakade på.

Herregud, förra veckan gick Lasse Stefanz in på albumlistans förstaplats med decembers punkigaste skivsläpp, "Lasse Stefanz stora julparty". Ett album som, med tanke på sin titel, är en helt barock historia. Den innehåller nämligen bara låtar som "Coca-cola och en hot burrito" och "Min rosa cadillac". Inga jultitlar alls.

 

Lasse Stefanz "julskiva" är ett stort fett finger till de traditionella julalbumen från Malena Ernman, Charlotte Perrelli, Loa Falkman och Anders Ekborg. Det är väldigt roligt, oavsett om man är förtjust i Lasse Stefanz eller inte.


Men man får leta länge efter något julnytt att hänga granen i år.

För ett par veckor sedan gick Expressens musikredaktion igenom dussinet aktuella tomtealbum. Man kan väl sammanfatta det tidningsuppslaget som att det var ont om kommande klassiker.

Inga nya "White christmas" eller "Silent night", förstås. Inte heller någon alternativ skinkvisa i stil med Tracey Thorns "Tinsel and lights", även om Nick Lowes hedervärda försök hamnat i Rough Trade-skolan. Men framför allt inga nya popklassiker som pyntats med bjällerklang. Och det är här undertecknad, som har julmusiken som min största guilty pleasure, börjat ruttna.

 

Delvis beror det på att jag har haft bilradion inställd på Mix Megapol, som envisats med att bara spela julmusik sedan andra advent. Det gör att exempelvis Triads "Tänd ett ljus", Whams "Last christmas", Adolphson & Falks "Mer jul" och Band Aids "Do they know it's christmas" känns lika daterade som en bakmaskin. Julmusiken har fastnat i 80-talet. Det har inte hänt ett skit sedan den första "Absolute christmas"-samlingen gavs ut - mer än att den har växt till ett överviktigt nostalgimonster (årets upplaga rymmer 70 låtar). Tjatigt.

 

För det har ju faktiskt kommit ett gäng utmärkta jullåtar under 2000-talet. Med Coldplay, Hurts, Killers, Ron Sexsmith, Tracey Thorn, Chris Isaak, Glasvegas, Amanda Jenssen, Svante Thuresson, Peter Jöback och Mauro Scocco till exempel.


Julen låter lite godare om man börjar där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag