Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Han dansade Sverige hela vägen till final

Tjoho! Benjamin Ingrosso dansade av sig orosmolnen - och Sverige in i finalen.

Samtidigt som Alexander Rybaks luftfiolslott höll för favorittrycket.

Nu kan finalen bli en rolig historia.

Eller för all del en Norgehistoria.

Inte för att verka dryg och allvetande, men det var ju inte direkt någon nervpärs detta.

Rent subjektivt håller jag fortfarande Benjamin Ingrossos "Dance you off" som tävlingens mest moderna låt, med sin nutida produktion, stiliga basgång och sitt eleganta visuella nummer.

Det är, för att låna ett visst påstående, så man skriver en sång.

Rent objektivt var Ingrosso både oddsmakarnas andrahandsfavorit i den ojämna semifinalen och tredjetippad i OGAE:s stora förhandstippning - samt topp tre-streamad bland samtliga låtar hos Apple Music.

Visst finns det tillfällen då man kan åberopa de bevingade orden om lögn, förbannad lögn och statistik, men kvällens konkurrens var helt enkelt för klen för att den invändningen skulle få något syre. 

Benjamin Ingrosso för bra.

Att han skulle få sällskap av tidigare Eurovisionvinnaren Alexander Rybak var givet, sett till norrmannens stjärnstatus i bubblan och exakt alla förhandstips i världen.

Inte sett till det töntiga numret, med sina bekymmersamma luftfiol-moves. Inte heller till texten, med sina "Shubaduba-hey" och det lätt beskäftiga skrytet om den egna låtskrivarförmågan.

Frågan är om den mystiska Alexander Rybak-hajpen är ett luftslott eller om han - som många spekulerar i – fortfarande kan gå hela vägen?

Att Sverige gick om Norge mitt under brinnande semifinal ska nog tas med en nypa salt snarare än skadeglädje.

Men det är klart att det är festligt att Sverige finns med bland länderna det snackas om. I fjol gav Sverigesnacket upphov till huvudbry, i år känns det som att den plötsliga uppmärksamheten kring Benjamin Ingrosso är rimlig och rättvis.

Kan "Dance you off" knapra in försprånget till finalens nuvarande favoriter Cypern och Israel?

Kan Benjamin Ingrosso hålla Alexander Rybak & co bakom sig?

I en hysteriskt ojämn sändning, där programledarna återigen verkade ha någon slags intern tävling om vem som kan gasta högst, plus ett pärlband av sopiga låtar som fick onödig airtime, var "Dance you off" avgjort den musikaliska behållningen.

Ingrossos framträdande satt kanske inte till hundra procent under torsdagskvällen. Men:

Nu är det ju faktiskt - äntligen - på lördag det gäller.