Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Gyllene Tider riskerar allt – och bara en sak kan rädda dem

Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Gyllene Tider återförenas - för sjätte gången sedan splittringen.

I maj kommer VM-låten "Bäst när det gäller".

Vill det sig illa, är singeln det sista som den klassiska orkestern gör.

Gyllene Tider, alltså.

På papperet går det knappt att presentera ett bättre, eller mer etablerat namn, för den officiella låten.

Det skulle vara ett återförenat Abba, i så fall. 

Men att kvartetten skulle avsluta det "uppehåll" som inleddes 1983 för en sådan trivial anledning som ett fotbolls-VM är lika troligt som att Zlatan gör comeback och skjuter Sverige till VM-guld i sommar. Det lär inte hända i vårat universum.

GES hade en guldsommar

1994 gav GES en svensk bronssommar guldkant med sin "När vi gräver guld i USA". Sedan dess har kvaliteten på såväl svenska fotbollslag som svenska mästerskapslåtar varierat. Minst sagt.

Utan att ha hört en endaste ton från Gyllene Tiders Farfisa-orgel eller Linnea Henrissons gästsång är det svårt att veta hur "Bäst när det gäller" kommer att funka. VM-låten släpps i slutet av maj, när den svenska VM-truppen samlas. Tills dess kan vi bara spekulera.

Gessles dubbla VM-låtar

Förhoppningsvis är den mer catchy än bandets senaste comebacksingel "Dags att tänka på refrängen", sannolikt går den rakare på mål än Per Gessles nyligen utgivna låt till pingis-VM - "Name you beautiful".

Men viktigast av allt - förhoppningsvis går det hyfsat för Sverige i gruppspelet.

Vill det sig illa kan landslaget vara utslaget redan efter fem dagar, efter de två första matcherna.

Riskerar ett fiasko

Då, den 23:e juni, kommer bara sportmasochister samt de totalt fotbollsointresserade palla att lyssna på "Bäst när det gäller". Frågan är om inte till och med "Sommartider"-streamingen kommer att bli lidande om allt går åt helvete. 

Man kan med andra ord se den här återkomsten som Gyllene Tiders största vågspel hittills. De löper risken att bli förknippade med ett dunderfiasko, och frågan är om det älskade bandet kan repa sig från ett sådant ok.

Kan bli en ny succésaga

Å andra sidan kan det ju sluta med att Janne Anderssons blågula kollektiv skräller vidare. Att hela Sverige förenas i en ny VM-saga.

Skulle det utbryta fotbollsbetingad klang och jubel-eufori i folkhemmet är det klart att superfolkliga Gyllene Tider är det perfekta valet för soundtracket.