Fab Freddie under Melodifestivalen. Foto: SVTFab Freddie under Melodifestivalen. Foto: SVT
Fab Freddie under Melodifestivalen. Foto: SVT
David Lindgren. Foto: SVTDavid Lindgren. Foto: SVT
David Lindgren. Foto: SVT
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURESFoto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Nunstedt

Fab Freddie hatas - och det är SVT:s fel

Publicerad

Det skulle bli en glittrande schlagervinter - i stället har den fyllts med elaka glåpord. Folk fortsätter att ösa sitt hat över Fab Freddie.

Men den ilskan är baserad på ett stort missförstånd.

Allt är nämligen SVT:s fel.

Redan efter premiärprogrammet var det tydligt.

Fab Freddie, David Lindgrens sidekick som kastades in som en slags fem-i-tolv-lösning veckan innan årets schlagerturné brakade loss, hamnade i en rejäl shitstorm efter delfinalen i Karlstad.

Kritiken var massiv, och den var elak.

Efter delfinalen i Göteborg hade vindstyrkan ökat till en orkan på sociala medier samt i diverse kommentarsfält.

Vad som präglat näthatet är framför allt en ful och missunnsam intolerans riktad mot det som är annorlunda.

Inte blev det bättre av att radioprofilen Roger Nordin publicerade ett Instagraminlägg där Fab Freddie kallades för klyschig homo-maskot och blev påhejad av tv-profilen Pekka Heino.

Alla som hängde med i de svängarna vet att Felix Herngren till slut ryckte ut och försvarade Fab Freddie mot idioterna.

LÄS MER: Betygen: Artisten som är bäst i kväll 

Nu finns det en kritik mot David Lindgrens sidekick som är rimlig att framföra, utan att för den skull gå till angrepp mot fabulöse Fredrik själv:

Fab Freddie är förvisso en riktig råtalang, men hans melloroll funkar inte.

I veckans delfinal blev det återigen övertydligt att SVT inte har någon vettig plan för hur han ska inkluderas i programmet.

Samspelet med den välkammade sång- och dansmannen David Lindgren är obefintligt. Det är inte bara personligheterna och dialekterna som skiljer sig. Det är som att David pratar mandarin och Freddie svarar på swahili.

Manusförfattarna tycks ha lämnat Freddie vind för våg, och det som händer i sändning är bara för dåligt.

I Malmö Arena fick vi se Fab Freddie skjuta t-shirt-kanon mot publiken i ett plågsamt misslyckat inslag. T-shirt-kanon. Herregud. Det humorvapnet hör på sin höjd hemma på Nickolodeondagen, inte i Sveriges största nöjesunderhållning.

 

LÄS MER: Man förstår direkt – SVT och artisterna har valt att censurera 

 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Inte var det heller schlagerhistoria som skrevs när redaktionen chansade på att det skulle bli bra tv av att Fab Freddie och ett par dansare apropå ingenting stuffade till lite Beyoncé. Det kändes mer som att SVT snott en idé från när klass 5A hade roliga timmen i oktober.

Men ansvaret för magplasken faller inte på Fab Freddie, tror man det så har man missförstått allt.

Ansvaret är SVT:s, som gett honom detta skitmaterial att jobba med.

Det är som bekant omöjligt att tillverka guld av bajskorv.

SVT borde skämmas för att de satt Fab Freddie i den här situationen. 

Nunoterat

(Glad geting) Dotter

Martin Almgren och Jessica Andersson gick direkt till final. Veckans bästa låt gick - ingenstans. Bedrövligt, inte minst inför fortsättningen.

 

(Likgiltig geting) Linnea Henriksson

Gjorde en godkänd version av Siwans "Mamma är lik sin mamma", inte mer. Nästa gång får hon gärna vara med och tävla i stället.

 

(Sur geting) Öppningsnumret

Följde verkligen David Lindgren upp förra veckans obegripliga poledancenummer med att sjunga en minimusikal om sitt liv? Herregud.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag