Anders Nunstedt

Ett konstnärligt bottennapp – även för Samir och Viktor

Samir och Viktor tävlar i den andra deltävlingen av Melodifetivalen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Det gör även Jonas Gardell.
Foto: THRON ULLBERG / NORSTEDTS
Liamoo är först ut i Göteborg med låten "Last Breath"
Foto: OLLE SPORRONG

Snart är det dags igen - till helgen kommer Melodifestivalen till Göteborg.

Expressens musikredaktör Anders Nunstedt har lyssnat igenom veckans sju bidrag.

Två debutanter lär ligga bra till på lördag.

Föj torsdagens presskonferens och möt artisterna i andra deltävlingen Expressens tv-sändning ovan.

1) LIAMOO "Last breath"

Låtskrivare: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing .

Mjuk rap möter en balladrefräng och hitfeeling uppstår. "Idol"-Liam är inte direkt nyskapande, men det är inte heller så att hans konkurrenter drar ner brallorna på "Last breath" genom att visa vägen in i framtiden. Flyter det lika bra på scenen som i studioversionen kan detta gå utmärkt.

Faktakoll: Per Liam Pablito Cacatian Thomassen, 20, kommer från Göteborg och vann "Idol" 2016. Största hiten på Spotify är vinnarsingeln "Playing with fire". I fjol bytte han artistnamn till Liamoo.


LÄS MER: Samir och Sigrids verkliga relation 

2) Margaret "In my cabana"

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman.

Sannolikheten att "In my cabana" skulle existera utan Camila Cabellos "Havana" är lika stor som att Fidel Castro skulle mått prima om han inte fått röka cigarr. Men lyckas man bortse från den uppenbara influensen har man det ganska trevligt i tre övertydliga popminuter. 

Faktakoll: Polska Margaret Jamroży, 26, tävlade i perifera festivalen Baltic Song Contest i Karlshamn för fem år sedan, och slutade tvåa efter Towe Jaarnek. I fjol hade hon en hit med "Cool me down".


3) Mimi Werner "Songburning"

Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström.

Fler än Mimi har sagt hej till country utan att riktigt våga kliva upp på kusen. Det är, i vissa fall, till och med ett vinnande koncept. "Songburning" kanske innehåller square-dansande cowgirls på scenen, men vid ett första möte är det den kraftfulla, 80-talsdoftande, refrängen grejen.

Faktakoll: Mimi, 27, debuterade i mello 2016. Deltagandet ledde till en turné med Brolle, som ledde till att Mimi och Brolle blev ett par, som ledde till att de blev ambassadörer för Hoppets Stjärna.

LÄS MER: Sigrids stopp – i relationen med Samir 


4) Ida Redig "Allting som vi sa"

Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Ida Redig.

Detta låter väldigt mycket Laleh, och väldigt mycket Veronica Maggio. På en och samma gång. Svensk radiopop som hämtad från Svensktoppen 2015. Ida Redig är förhoppningsvis riktigt charmig på scenen, för i studioversionen saknas det en tydlig personlighet. 

Faktakoll: Ida Redig, 30, kommer från Göteborg. Hon debuterade som skådespelare i SVT-serien "Upp till kamp" och har bland annat turnerat med Titiyo och Kent. Ida har gett ut tre album.

Samir och Viktor i Andra chansen 2016.
Foto: SVEN LINDWALL

5) Samir & Viktor "Shuffla"

Låtskrivare: Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk.

Hatten av för att duon verkligen lyckats etablera ett eget sound. Det här känns igen direkt, och frågan är om publiken börjar tröttna eller om det bekanta svänget är en fördel. Greppet att röstfiska genom att gasta samtliga värdstäder är dock ett konstnärligt bottennapp, även för dessa två.

Faktakoll: Samir Badran, 27, och Viktor Frisk, 22, slog igenom med "Success" och har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare - och gått till final vid båda tillfällena. De har även gett ut solosinglar.


LÄS MER: Sigrid Bernsons hemliga uppgörelse – med Samir 

6) Jonas Gardell "Det finns en väg"

Låtskrivare: Calle Kindbom, Jonas Gardell, Mats Tärnfors.

Hm? Hm. Gardell låter som en väldigt grå kontrast till förra veckans knasigaste herre, den färgstarke men hopplöse Edward Blom. Gardell inleder sin ballad som en försiktigt teatral Rikard Wolff och avslutar den med ett pampigt allvar som otippat för tankarna till "Stad i ljus". Hm.

Faktakoll: Jonas Gardell, 54, skrev manus till filmen "Livet är en schlager" och hans man Mark Levengood har varit programledare för Melodifestivalen. Detta är mångsysslaren Gardells mellodebut.


7) Stiko Per Larsson "Titta vi flyger"

Låtskrivare: Stiko Per Larsson, Emil Rotsjö.

Ärligt menad rock med dragspel, samt Paul Simon-gester så slugt försvenskade att tittarna nog behöver google translate för att höra dem på lördag. Det är också det mest positiva man kan säga om bidraget. Om "Titta vi flyger" var en fågel skulle den vara typ en struts.

Faktakoll: Stiko, 39, kommer från Leksand och har gett ut fem album inspirerade av folk och rock. I fjol vann han "P4 nästa" med låten "Kumpaner" och fick en plats till mello. Där han tävlar med en ny låt.