Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

En svängig buskis – om fuldans och boogie woogie

Foto: / SVT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: /IBL / /IBL

Dags för årets fjärde och sista delfinal.

Storfavoriten Mariette ställs mot bland andra Rolandz i Örnsköldsvik på lördag.

Expressens musikredaktör Anders Nunstedt har lyssnat igenom veckans bidrag. Här är hans första intryck.

1) Rolandz "Fuldans"

Robert Gustafsson - "Roland" själv - har skrivit dansbandsdängan tillsammans med Fredrik Kempe och David Kreuger, som förra veckan låg bakom Fame-Jessicas finallåt. En svängig buskis om livets små glädjeämnen - som fuldans, boogie woogie och "ett jädra hålligång".

Faktakoll: Det fiktiva dansbandet, döpt efter Robert Gustafssons (53) karaktär i "Torsk på Tallinn", Roland Järverup. Slog igenom i "Dansbandskampen" för tio år sedan och har gett ut fyra album.

2) Felix Sandman "Every single day"

Hm. Det låter inte som att Felix Sandman, som försöker få omgivningen att stava hans namn med stora bokstäver, har en STOR RÖST. Men det hade å andra sidan inte Frans heller. FO&O-mannens solonummer är en välskriven ballad i Shawn Mendes-skolan, med klar POTENTIAL.

Faktakoll: Felix Sandman, 19, var med i det FO&O som tävlade i Melodifestivalen med "Gotta thing about you" 2017. Solodebuten är skriven i Los Angeles tillsammans med ett gäng amerikaner.

 

LÄS MER: SVT:s ilska – efter hatet mot programledarna 

3) Mariette "For you"

Mariette har radat upp stabila topplaceringar i Melodifestivalen, och finns det problem med hennes tredje försök i genren är det att det påminner väldigt mycket om de två tidigare - även om en effektiv kör tar tag i refrängen lite extra. Lyfter det på scenen? Då är det nog ändå i final.

Faktakoll: Mariette Hansson, 35, var med i "Idol" 2009 och har tävlat i mello två gånger. Hon har varit förband till Roxette, och apropå svensk musikexport tillhör låtskrivaren, Jörgen Elofsson, eliten.

 

LÄS MER: Anders Nunstedt: Kritiken är löjlig – låter som dåliga förlorare 

4) Elias Abbas "Mitt paradis"

Superglad och superenergisk poplåt som bjuder upp alla fans av Panetoz och Kaliffa på en chartersvängom. Med en engelsk text hade "Mitt paradis" haft en annan potential, men lyckas unge Elias kanalisera låtens energi på scenen så borde han ligga bra till för en liten skräll.  

Faktakoll: Elias Abbas, 16, upptäcktes som 11-åring och gav ut "Min queen" med bland andra Linda Pira och Kaliffa i fjol. Han kommer från Rinkeby och är tävlingens yngsta deltagare den här säsongen.

 

5) Emmi Christensson "Icarus"

Pampig etnoballad där Emmi visar vilken pipa hon har. Melodin, en slags resa mellan "Chandelier" och opera, innebär bland ett tillfälle för alla fans av Sarah Brightman att tappa upp ett skumbad, tända tusen doftljus och bara glömma allt vad "livspusslet" heter i några minuter.

Faktakoll: Emmi Christensson, 33, är en meriterad debutant. Hon har haft stora musikalroller i bland annat "Skönheten och odjuret" och "Mamma mia", och syns med Henrik Dorsin i "Gentlemannen".

6) Olivia Eliasson "Never learn"

Poplåt fullpepprad med olika produktionstricks som tillsammans lyckas skapad en hyfsad illussion av att låten är hämtad från en aktuell Spotifylista. Samtidigt är "Never learn" farligt nära att slå knut på sig själv i sin smått maniska strävan att låta som Zara Larsson.

Faktakoll: Alingsåstjejen Olivia Eliasson, 21, gjorde en cover på Anton Ewalds mellostänkare "Begging" 2013 - och fick tummen upp av artisten. Nu debuterar hon med en låt skriven av bland andra - Ewald.

 

7) Felicia Olsson "Break that chain"

Midtemposchlager som låter hundra år gammal i den trötta tonartshöjningen. Det är annars inget fel på melodin, som är bred som en amerikansk motorväg. Men det kommer antagligen bli svårt för Felicia att sticka ut och i väg med en låt som låter som märkligt bekant.

Faktakoll: Comeback för Felicia, 23, som var med i Melodifestivalen för fem år sedan med "Make me no 1". Det är fram till nu den enda singeln som Eskilstunatjejen gett ut.