Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Det var Chuck Berry som uppfann rock’n’rollen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Han pluggade in elgitarren och uppfann rock’n’rollen.

Sedan levde han ett långt och stökigt liv.

Må Chuck Berry få vila i frid.

Självklart hade någon annan kommit på idén förr eller senare, att plugga in elgitarren och lira rå och skitig rock’n’roll.

Men hade rocken som följt i så fall låtit likadant?

Sannolikt inte.

Chuck Berry var en sensation som blev till en revolution 1955, när han spelade in "Maybellene". Han visade vägen för en ny generation unga musiker, bland dem Elvis Presley, med sitt farliga, kantiga, livsbejakande sound. Sedan följde lavinen, med Stones, Beatles och så vidare. Det går att dra strecken med tjock spritpenna.

Samtidigt med radioframgångarna började amerikanen från St Louis bli en liveattraktion, med sina vildsinta spelningar.

Hans "duckwalk" var hans tydligaste trademark, och fick senare en framskjuten biroll i "Tillbaka till framtiden" med Michael J Fox 1985. Stilen är också framgångsrikt kopierad av AC/DC:s Angus Young.

Folk hade inte sett, eller upplevt, något liknande.

Men Chuck Berry var mer än en miljonsäljande singelsensation och en grym gimmick. Han var en hitmaskin som prövade de musikaliska gränserna. Han skrev "Johnny B Goode", han satte sitt namn under "Sweet little sixteen" - som Beach Boys tyckte var så genial att de stal den och gjorde om den till "Surfin’ USA".

Han var med i den första omgången artister som valdes in i rockens Hall of fame, 1986.

2014 fick han Polarpriset. Chuck Berry - då 87 år - kom aldrig till galan i Stockholm, han var för krasslig. Inte heller drottning Silvia närvarade - hon bojkottade prisceremonin med hänvisning till att Chuck Berry anklagats för att ha haft sex med en 14-årig flicka på 60-talet. Ett allvarligt brott, även om många ifrågasatt fallet i efterhand.

Det fanns gott om rasistiska undertoner i anklagelserna. Den första rättegången blev till och med ogiltigförklarad, sedan den helvita juryns domare genomgående tilltalat Berry "negern" eller "niggern". Men till slut blev Chuck Berry fälld.

Han har även suttit i fängelse för skattebrott, samt anklagats för sexuella trakasserier. Berry har själv hävdat sin oskuld och vidare sagt att "alkohol och droger var aldrig min kopp te", vilket förmodligen var en väldig tur. För han var kunde vara lynnig och oberäknelig nog ändå.

Chuck Berry besökte Sverige många gånger, bland annat med Little Richard och Jerry Lee Lewis. Jag såg honom live i början av 2000-talet, rätt många år efter hans storhetsdagar. Han var ilsken och ointresserad om vartannat. Men ibland hettade det till. I korta stunder glödde det om gitarrsträngarna. 

Aldrig var det något tvivel om att artister av hans sort är lika sällsynta som vissa kometer.

Chuck Berry var en unik stjärna. Hans utmärkande snilleblixt, rock’n’rollen, tände tusentals andra.

Vila i frid, din briljanta surgubbe.