Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Det kan bli Crazy Frog av alltihop

Vad kan man förvänta sig av Abba år 2018?

Nya underverk?

Varför inte.

Att kvartetten gör comeback är ju faktiskt ett mirakel.

Okej, det är inte ett nytt dubbelalbum som ska lanseras. Det är inte en gigantisk världsturné som ska genomföras.

Det är två specialskrivna låtar, med anledning av ett spännande med samtidigt luddigt Abba-projekt signerat två storfräsare i tv-världen - BBC och NBC.

Nyheten spreds över hela världen under fredagseftermiddagen, men är det verkligen rimligt att bli upphetsad på riktigt?

Jodå.

Abba tog "paus" 1983 och att de skulle samlas för att spela in nytt material har känts som en allt mer avlägsen förhoppning för varje år som gått.

Tillsammans har Björn och Benny haft fullt upp med sina olika projekt, inte minst musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma Mia", medan Frida och Agnetha länge satsade på sina solokarriärer. Fridas senaste album kom 1996 - Agnethas 2013.

Frågorna om en eventuell återförening har medlemmarna mer eller mindre skrattat bort genom åren.

Så sent som i onsdags frågade undertecknad Björn Ulvaeus om hans tankar kring Abbas aldrig sinande popularitet.

- För oss är det lite konstigt. Man blir konstant förvånad och ödmjuk över intresset som finns för Abba. Man bara: "Wow!". Vi lade ju av 1982 och det är ingen av oss som hade kunnat förutse allt som hänt sedan dess.

Kvartetten, Sveriges mest berömda musikexport genom tiderna, har vårdat sitt namn och sin musik med skicklig hand. Samlingen "Abba Gold" gavs ut 1992, och är ett av tidernas bäst säljande album med en sammanlagd försäljning på över 30 miljoner. Men bandet har aldrig mjölkat ut sin katalog.

Inte ens ett erbjudande om en miljard kronor för fyra konserter år 2000, fick dem att plocka fram sina gamla platådojor på nytt.

- Normalt diskuterar vi inte sådana erbjudanden men den här gången gjorde vi det. Man måste vara död för att inte bländas av så mycket pengar. Men vi kom till samma slutsats; det skulle bli förfärligt, förklarade Björn Ulvaeus för engelska Independent.

Den här gången handlar det inte om astronomiska summor, men heller inte om en återförening där Abba riskerar något "förfärligt".

De gör comeback i december med två nyinspelade låtar, men utan att själva behöva ställa sig i det rampljus de helst undviker. 

När tv-specialen om Abba har premiär om drygt ett halvår kommer deras musik framföras av digitala avbilder av Frida Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Det låter inte helt oriskabelt.

Fyra "abbatarer"?

Det kan förstås bli Crazy Frog av det hela.

Men bandet skulle aldrig gett sig in i det här om de inte funderat igenom saken femtioelva gånger först, om de inte var säkra på att det skulle bli bra. Om de inte var sålda på idén, och nöjda med sitt nya material.

Frågan är hur minnesvärd musiken kommer att bli. Kommer den ens att ha en chans på Spotify? Kommer radion att vilja spela den? Kommer det att låta mossigt?

Vi får ta det när det kommer.

Det kan ju lika gärna sluta med magi.

Bara tanken på att vi ska få höra Agnetha och Frida sjunga tillsammans igen är hisnande.

Hur stort som helst?

Hur fint som helst.