Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Det här är klart – kan bara sluta på två sätt

Benjamin Ingrosso är storfavoriten inför finalen i Melodifestivalen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Största utmanaren kan vara Felix Sandman. Foto: OLLE SPORRONG

Kvällens finalfavoriter är nästan övertydliga.

Det gör att slutsatsen blir väldigt enkel:

Det här kan bara sluta på två sätt.

Det var några år sedan - men i kväll verkar det faktiskt stå mellan vinterns två bästa bidrag.

Om inte John Lundvik visar sig ha Sanna Nielsens folkliga schlagerturbo i bakfickan – det finns indikationer som talar för den skrällen.

Om inte Mariette plötsligt blir den internationella juryns favorit – fast oturligt nog gjorde hon sitt svagaste framträdande under fredagskvällen, inför juryn.

Om inte, så kommer Melodifestivalen 2018 att stå mellan två unga snubbar från samma uppstickarbolag, två poptalanger som brukar hänga i samma studio i Stockholm. En studio där exempelvis Zara Larsson och Icona Pop producerat en rad hitsinglar.

Kvällens segrare kommer att heta Benjamin Ingrosso.

Eller Felix Sandman.

 

LÄS MER: Benjamin bjöd in mamma Pernilla – det kan vara slutet 

 

Benjamin, 20, har hela paketet. Hans scenshow håller Eurovisionklass. Den stilrena ljusriggen är säsongens visuella fullträff, och rimmar med den proffsiga inramning som bland andra Måns Zelmerlöw och Robin Bengtsson rönt framgångar med.

Inte osannolikt att den internationella juryn återigen väljer att premiera ett sådant nummer.

Sedan skadar det inte att "Dance you off" är en elegant producerad poplåt där soundet är lika högprioriterat som refrängen.

Om Ingrosso har Numret, så har Felix Sandman Låten. 19-åringen sjunger "Every single day" för tredje veckan i rad, med ett självförtroende som lyser upp hela den mörklagda arenan.

"Every single day" är ingen klassisk, frireligiöst leende och pampigt pyroblingad schlager som "My turn". Den är den kaxiga, bräckliga, raka motsatsen - och just därför en rimlig vinnare.

Men innan Felix eller Benjamin kan jubla har de några hinder de måste passera. Det finns en del uppenbara krokben som kan fälla favoriterna.

 

LÄS MER: Melodifestivalen är barnsligare än någonsin – det är uppenbart

 

Att Ingrosso är en av alla glada kändisar i Wahlgrenklanen kan ligga honom i fatet. Det är inte säkert att jante sväljer kombon förhandsfavorit + räkmackebarn med hull och hår.

Felix Sandmans fallgropar ser annorlunda ut. Han har en listetta i ryggen, vilket gör att tv-tittarna eventuellt kan ta honom för given och heja fram en underdog i stället. Tidigare år har bland andra Wiktoria och Ace Wilder streamats mest, för att sedan se sina vinnardrömmar krossas i Friends.

Dessutom kommer Felix ballad från Andra chansen, och har man inte tagit sig raka vägen till final finns där alltid en viss osäkerhet.

Men om bästa låten måste vinna, då finns det bara två att välja mellan.

Nunstedt tippar - så slutar tätstriden

1) Benjamin Ingrosso

2) Felix Sandman

3) John Lundvik

4) Mariette

5) Samir & Viktor