Anders Nunstedt

"Det blir Isa förstås – men vem kan skrälla?"

Publicerad

Det blir Isa förstås. Alla andra segerscenarior vore helt ding ding.

Men sen? Sen är det så öppet att inte ens Tommy, Uno och Patrik är uträknade.

Kan dessa gamla skrällen bli den galna skrällen?

Att utgången av den här delfinalen är ungefär lika öppen som landskapen utanför Ulf Lundells köksfönster beror inte på att det handlar om tidernas vassaste getingbo.

Det finns ett, endast ett, bidrag som känns som att det kan landa i en toppstrid i Friends Arena om fyra veckor. Först och främst handlar ju den här kvällen om Isas bombastiska Eurovisionballad "I will wait".

Sen kommer resten.

Det gör i och för sig inte den andra finalplatsen mindre värd, eller resten av resultatlistan mindre intressant.

Hade SVT klurat ut ett fiffigare sätt att redovisa resultatet än att läsa upp vinnarna rakt upp och ner - staplar? en internationell jurygrupp + folkets röst? - så hade vi till och med kunnat snacka om en nagelbitare.

För på papperet känns det nämligen löjligt jämnt. Efter fredagens publika genrep: ännu tätare.

 

Vi har blivit vana vid att SVT placerar starka nummer sist i startfälten.

I fjol gick exempelvis samtliga artister med startnummer sju - Eric Saade, Mariette, Jon Henrik Fjällgren och Måns Zelmerlöw - raka vägen.

Förra veckan förlängdes sviten av Ace Wilders "Don’t worry".

Den här veckan har äran tillfallit 19-åriga Wictoria, en debutant med noll tunga meriter som gör sitt nummer så stillastående att hon får Tommy Nilsson, Uno Svenningsson och Patrik Isaksson att framstå som Samir & Viktor på speed.

Anledningen till att hon står på exakt samma plats, vänd från publiken, under tre minuter? Hennes scenkläder är en finkalibrerad filmduk.

Det kan gå hem. Konstigare saker har hänt.

En gång i tiden gick till exempel Ravaillacz, en "supergrupp" med Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander direkt till final med "En riktig jävla schlager".

Vilket för oss in på veckans mysgubbar. Under fredagens publika genrep höll Tommy Nilssons Trio publiken i sin hand med sin proffsiga men sentimentala "Håll mitt hjärta hårt", och skrällvarningen kvarstår.

Dessutom 1) David Lindgren, som aldrig missat final, 2) Molly Pettersson Hammar, som har rösten och låten men som måste klura ut hur man går igenom rutan och 3) finska yrvädret Krista Siegfrids - som ironiskt nog är den som låter mest som klassisk svensk schlager av alla.

 

Den enda som garanterat slipper alla former av nervdaller i kväll är Victor och Natten.

Finalchanserna för hans "100 %" ligger konstant på noll procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag