Oscar Zia var kvällens boss. Foto: Sven LindwallOscar Zia var kvällens boss. Foto: Sven Lindwall
Oscar Zia var kvällens boss. Foto: Sven Lindwall
"Killen bröt ihop som om han vunnit Eurovision när det var dags att sjunga om finalnumret. Härligt att se.""Killen bröt ihop som om han vunnit Eurovision när det var dags att sjunga om finalnumret. Härligt att se."
"Killen bröt ihop som om han vunnit Eurovision när det var dags att sjunga om finalnumret. Härligt att se."
Anders Nunstedt

"Den här kvällen var han bossen"

Publicerad

Nåja.
Inte var det någon Springsteenklass på den här delfinalen.
Men SVT har serverat vattnigare blandsaft förut.
Oscar Zia och Lisa Ajax är definitivt inte chanslösa framöver.

Med Henrik Schyffert som sidekick till Gina Dirawi blev det en annorlunda show.

Inte nog med att han gjorde begåvad standup av sin hårdvinklade mediakritik, hans närvaro fick samtliga mellanakter att ta ny riktning och Gina Dirawi att glänsa.

Kan man rösta Schyffert till final?

Nähä.

Då får vi hålla till godo med de finalister som faktiskt blev klara.

 

Den största skrällen den här veckan var inte att tv-tittarna gav Swingfly iskalla handen när de gick på Smilos edm-bluff (den lätta!?!), det var antalet röster.

Siffran slutade på 4 389 051.

Trots att appen installerats i fler smartphones än någonsin tidigare blev det med andra ord inget nytt röstningsrekord. Siffran var en kvart miljon lägre än förra veckan, och det säger ganska mycket.

Det var den svagaste schlagerveckan hittills i år. Intresset dippade som ett brev på posten.

Schyfferts stand up-rutin, Gardells schlagerskola och Gina Dirawis insats bakom trumsetet överglänste samtliga bidrag.

Musikaliskt var det, för att låna Schyfferts uttryck, blandsaft. Det var okej. Varken mer eller mindre.

 

Lisa Ajax dekorerade scenen med något som såg ut som gulnat toalettpapper och gjorde äntligen den vaga Zara Larsson-pastischen "My heart wants me dead" rättvisa. Ajax, som sjöng så imponerande när hon vann Idol, hade trots allt sjungit som en kratta under repen i Norrköping. När det väl gällde sjöng hon bäst av alla.

Hon är uppenbarligen en tävlingsmänniska.

Oscar Zia då?

Killen bröt ihop som om han vunnit Eurovision när det var dags att sjunga om finalnumret. Härligt att se.

Uppenbarligen har 19-åringen inte varit opåverkad av det favoritskap han fått bära sedan Himmelstalundshallen, denna mäktigt grå och hopplöst osexiga hockeylada från 70-talet som ligger inklämd mellan E4:an och E22:an utanför stan, blev veckans mellocentrum.

 

Framför allt var det härligt att se att startfältets modigaste nummer fick en rättvis placering. "Human" har en pampig refräng som inte viker sig för någon, bombastiska trummor som självaste Phil Collins hade stampat takten till och en visuellt avskalad inramning effektfullare än samtliga konfettikanoner och mellopyron.

Känslan, baserad på triviala saker som publikens gensvar, hejaklackarna på sociala medier, Expressens läsarundersökning på webben i natt samt det faktum att han presenterades först av finalisterna, är att "Human" tog hem det här.

Oscar Zia har fortfarande en del att jobba med. Hans framförande höll inte direkt Springsteenklass.

Men den här kvällen var han bossen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag