Anders Nunstedt Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGAnders Nunstedt Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anders Nunstedt Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Christoffer KläffordChristoffer Kläfford
Christoffer Kläfford
Anders Nunstedt

Christoffer Kläfford borde skickas hem från "Idol"

Publicerad

Årets stora förhandsfavorit är en välregisserad bluff.

Christoffer Kläfford borde skickas hem från "Idol".

Auditionracet är över. Kvalveckan undanstökad.

Säsongens första fredagsfinal av "Idol" är avklarad, och kommer den musikaliska nivån att hålla den här klassen i fortsättningen kommer det att bli en lång höst.

Lång som en körtelfeber, ungefär.

Inte ens hyllade storfavoriten Christoffer Kläfford tog språnget från scenen, genom rutan.

Kan i och för sig ha en enkel förklaring.

Första veckans tema var "party", och låten skägget framförde var Swedish House Mafias "Don’t you worry child".

Inte riktigt hans musikaliska klangbotten.

28-åringen är ju myskillen som vill ta fram en gitarr och spela på känslosträngarna, inte snubben som steker housebiff till rosévinet.

Om TV4 inte mörkat den biten också, vill säga.

Produktionen har ju lagt ned ett stort jobb på att lägga dimridåer framför Kläffords tidigare "Idol"-äventyr. Under namnet Christoffer Sjögren testade han för programmet säsongerna 2010, 2011 och 2015.

Den här säsongen blev han inringd av kanalen, och tog sig äntligen hela vägen fram till allvaret. Dessutom har han tagit sig efternamnet ovanliga Kläfford eftersom det "fungerar internationellt".

Är "Idols" medvetna drag att låtsas som att Kläfford är ett oväntat fynd från ingenstans något att bli upprörd över?

Han är sannerligen inte den första artisten i rockhistorien vars biografi varit dunkel.

Själv ligger Kläfford självfallet långt efter exempelvis Peter LeMarc, som hittade på en fantasifull rövarhistoria om att han kom från Ungern - för att skapa lite extra uppmärksamhet kring sitt debutalbum en gång i tiden.

En bluff är en bluff är en bluff, men i krig och showbusiness är det mesta tillåtet.

Jag har egentligen inga problem med den biten. Regelverket i "Idol" har aldrig varit lika strikt reglerat som det i "Melodifestivalen". Dramaturgin är mer regisserad.

Ändå vore det nog bäst om tittarna skickade hem Kläfford.

Han behöver självfallet utvecklas för att bli en färdig artist, men behöver han slipas genom "Idol"-filtret? Ska han behöva tröska sig igenom Avicii och "Despacito" för att nå en publik?

Det vore eventuellt att förstöra en fin karriär.

Bättre att han åker ut, får ett skivkontrakt och ett producentteam som kan ta vara på talangen.

Annars riskerar han att bli en av de där "Idol"-vinnarna man måste chansgoogla för att ens minnas namnet på.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag