Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Books beslut är obegripligt – nu är det över för alltid

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND

Anna Book vann "Biggest loser".

Men nu då?

Vad i hela friden ska hon göra nu?

Inte för att karriären varit spikrak sedan genombrottet med "ABC", dängan som slutade femma i "Melodifestivalen" 1986, men ändå.

När Anna Book tackade ja till att medverka i "Biggest loser VIP" tackade hon sannolikt även nej till en fortsättning som melloartist.

Att delta i en dokusåpa för kändisar är ett vanskligt karriärdrag.

Se bara på britternas "Celebrity Big Brother", där uppmärksamhetstörstande föredettingar samlats i säsong efter säsong i jakt på en ny karriär.

Gemensamt för artister som Peter André, Goldie, La Toya Jackson, Samantha Fox och Basshunter är att karriärerna inte direkt peakat efter deras deltagande i BB-huset.

Anna Book tackade hur som helst ja ändå, och har under vägen fram till sin triumf besegrat bland andra Camilla Henemark och Runar Sögaard i konsten att äta rätt och motionera mera.

Under resans gång har hon synts överallt, hela tiden. Smalare än någonsin, och med tänder numera så vita att man riskerar att bli snöblind om man råkar titta för länge på hennes leende.

Hon har maximerat tv-tiden på ett imponerande sätt. Avslöjat pikanta detaljer om sitt sexliv, berättat om sina sjukdomssymptom och sina ekonomiska problem.

Och när den cyniska tv-såpan äntligen går i mål, vill man helst inte se henne i en enda tävling till.

Ironiskt nog har den tv-sända dietkampen gjort att man blivit proppmätt på Book.

Anna Book upptäcktes via det gubbsjuka barnprogrammet "Solstollarna" och blev schlagerstjärna över en natt. Ett tag på 80-talet var hon så het att Per Gessle och Marie Fredriksson skrev låtar till henne. 

Sedan har väl karriären gått både upp och ner. Sångerskan har inte direkt öst ur sig hits. Det har gått tio år sedan det senaste albumet, det hopplöst hurtiga "Samba Sambero". Ändå har hon aldrig riktigt försvunnit från tv-rutan eller skvallerspalterna.

Senaste försöket till en musikalisk comeback skedde i maskopi med Camilla Läckberg, låten "Himmel för två" diskades 48 timmar innan den skulle tävla i Melodifestivalen 2016 (melodin hade redan tävlat i Moldaviens Eurovision-uttagning) och tårarna som följde det debaclet hotade att svämma över centrala Göteborg.

Redan då var det svårt att se en värdig fortsättning för hennes musikkarriär. Efter det obegripliga deltagandet i "Biggest loser VIP" verkar det i princip omöjligt.

Anna Book har vunnit en kändissåpa, men hon kommer aldrig att ta hem mello.