Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Bloms bidrag – så urbota dumt att det kan gå vägen

Kikki Danielsson, Benjamin Ingrosso, Kamferdrops, Edward Blom, Renaida, John Lundvik och Sigrid Bernston – de tävlande i Melodifestivalens första delfinal 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Edward Blom tävlar med låten "Livet på en pinne". Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

På lördag är det dags igen - Melodifestivalen kickar i gång 2018 med en första delfinal i Karlstad.

Expressens schlagerräv, musikredaktören Anders Nunstedt, rankar första veckans sju bidrag innan artisterna börjar sina repetitioner på melloscenen under torsdagen.

Det är fördel Ingrosso.

1. Benjamin Ingrosso "Dance you off"

Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita

Är man generös kan man nämna Michael Jackson, även om Benjis bidrag kanske snarare påminner om Bruno Mars - när den senare imiterar sin idol. Men även det kan räcka långt. Bruno blev ju Grammykung häromdan, och i klen konkurrens har Ingrosso veckans bästa, modernaste och mest internationella låt.

Faktakoll: Benjamin Ingrosso, 20, är son till Pernilla Wahlgren och har synts i "Wahlgrens värld". Han schlagerdebuterade i fjol med "Good lovin". Han har synts i musikalerna "Sune" och "Karlsson på taket".

 

LÄS MER: Melodifestivalen 2018: Allt du behöver veta 

 

2. Sigrid Bernson "Patrick Swayze"

Låtskrivare: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson

"Let’s dance"-Sigrid har klätt upp Black Eyed Peas "I gotta feeling" i en slapp Ace Wilder-kostym och fyllt den med en massa inte särskilt dirty dansreferenser. "I’m gonna lift you up just like Patrick Swayze" tjoar Sigrid. Glatt och spralligt, men som skräddarsytt för att spraka till på scenen.

Faktakoll: Sigrid, 29, har varit husdansare i "Let’s dance" sedan 2011 och vunnit två gånger (Anton Hysén, Benjamin Ingrosso). Hon har gett ut flera solosinglar och är tillsammans med Samir Badran (Samir & Viktor).

 

3. Kamferdrops "Solen lever kvar hos dig"

Låtskrivare: Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Kristoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, Kamferdrops

"Jag trodde änglarna fanns" del 2. Inte otippat gör Kamferdrops norsk dansbandshouse, avlägsen släkt med Kygos tropical-sound, som puttrar på under de bleka verserna men eventuellt kan träffa någon slags kokpunkt när det är dags för refrängen. Varning, nämligen, för den efterhängsna saxofonslingan.

Faktakoll: Kamferdrops är norska sångerskan Heidi Musum, 24, som 2017 hade en jättehit med en housecover på "Jag trodde änglarna fanns". En låt som sjöngs av Kikki Danielsson i original.

 

LÄS MER: Sigrids avslöjar sitt intima krav på Samir 

 

4. Edward Blom "Livet på en pinne"

Låtskrivare: Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson

Det låter ungefär som att Henrik Dorsin klätt ut sig till Edward Blom för att göra ett karaktärsmord i form av en kuplett. Med den hypotetiska skillnaden att farbror Blom verkar mena vartenda ord han, ehum, "sjunger" ("Glaserad spädgris!", "Champagne!", "Kryddor och fett!"). Hick. Så urbota dumt att det kan gå vägen.

Faktakoll: Edward Blom, 47, är en levnadsglad kulturhistoriker och gastronom som inte bara gjort tv-karriär och skrivit böcker utan även nått ett par miljoner streams med julsingeln "Nu lagar vi julen". 

 

5. Kikki Danielsson "Osby Tennessee"

Låtskrivare: Sulo Karlsson, Kikki Danielsson

Kikki binder ihop sin musikaliska historia med sitt livs historia, känd från "Så mycket bättre" som TV-shop hade uttryckt det, i en ballad som doftar mer Osby än Tennessee. Mer vemodig dansbana än sentimental country. Det låter ärligt och uppriktigt, fast inte som ett nytt Eurovisionäventyr.

Faktakoll: Kikki, 65, har varit med i Melodifestivalen nio gånger tidigare. Hon har tävlat i Eurovision två gånger. Bästa resultatet: en tredjeplats med "Bra vibrationer" (1985). Var med i "Så mycket bättre" i fjol.

 

6. John Lundvik "My turn"

Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander

En "innerlig" soulballad som drar åt musikalhållet... Har mello fortfarande inte kommit längre än så här? Uppenbarligen inte. Vad som ändå talar för att det Johns tur att skina i rampljuset är 1) låtens pampiga tydlighet och att 2) "My turn" som gjord för att tittarna ska tappa andan av en stark sånginsats.

Faktakoll: John, 34, har ett stafettbrons i SM (100 meter) på meritlistan och har dessutom skrivit låtar åt Björn Skifs, Anton Ewald, Agnes Carlsson och Sanna Nielsen. Detta är hans schlagerdebut som artist.

 

LÄS MER: Kikkis livsändring – efter svåra olyckan 

 

7. Renaida "All the feels"

Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren

Ett bidrag som väldigt gärna vill sitta i samma cabriolet som Rihannas stämband, åka vattenskidor med Mø:s edm-breaks och slappa vid poolen med Zara Larssons kaxiga refränger. Spontant vill man diska Renaida lite - eftersom man hört konceptet tusen gånger förut. Men låten är åtminstone glad, och inget plagiat.

Faktakoll: Renaida, 20, är född i Tanzania och uppvuxen i Nyköping. Hon tävlade i "Idol" 2016, där hon slutade sexa efter att bland annat sjungit "Euphoria" (Loreen). Hon har även en roll i musikalen "Aladdin".