Bruce Springsteen gör en tredje konsert på Ullevi. Foto: Tony DejakBruce Springsteen gör en tredje konsert på Ullevi. Foto: Tony Dejak
Bruce Springsteen gör en tredje konsert på Ullevi. Foto: Tony Dejak
Expressens musikexpert Anders Nunstedt tror att det kommer bli den galnaste Springsteensommaren någonsin. Foto: Robert AltmanExpressens musikexpert Anders Nunstedt tror att det kommer bli den galnaste Springsteensommaren någonsin. Foto: Robert Altman
Expressens musikexpert Anders Nunstedt tror att det kommer bli den galnaste Springsteensommaren någonsin.  Foto: Robert Altman
Anders Nunstedt

Blir den galnaste sommaren någonsin

Publicerad

Inte nog med en Ullevidubbel i juni.

Nu är det klart att Bruce Springsteen även förlägger sin turnéavslutning till Sverige.

Därmed står vi inför den galnaste Springsteensommaren någonsin.

För bara ett par månader sedan var det ytterst oklart om Bruce Springsteens "The river tour" över huvud taget hade några planer på att sträcka sig utanför Nordamerika.

Det började ju som en parentes, en till synes spontan utflykt på vägarna i ljuset av samlarboxen "The ties that bind" - en utökad sammanfattning av Springsteens klassiska dubbelalbum "The river", som fyllde 35 år i fjol.

Men turnén fick en flygande start i USA, och snart började det ryktas om spelningar i Europa.

I dag vet vi hur det blev. Bruce Springsteen och E Street Band sålde ut premiärkonserten på Ullevi den 25:e juni på någon timme. Live Nation hade en extrakonsert i rockärmen, och innan lunch var även den spelningen (27/6) utsåld.

Två utsålda Ullevi alltså, trots att amerikanen inte är aktuell med något nytt material. Trots att han varje kväll spelar "The river" i sin helhet. Det är ju, som alla fans vet, ett strålande album. Men, som alla känner till, är det även en platta som - på sina ställen - är mörk och ångestriden. Det är gott om publikfriare, men även gott om undantag.

Spela roll, tydligen.

Nu är det ju även klart med en tredje konsert på Ullevi, och frågan är om den svenska konsertsommaren någonsin upplevt något liknande.

Springsteen och E Street Band har i och för sig gjort trippelkonserter i Sverige tidigare, på Friends och Stadion i Stockholm. Men den här gången talar det mesta på en sammanlagd publik över 200 000.

Det är galet.

Man blir nästan lite matt.

Vad är nästa steg liksom? Bruce leder Melodifestivalen? Bruce i "Så ska det låta"? Bruce återupplivar "Rocktåget" och "Badrock" på en och samma gång?

Nåja, där är vi inte riktigt ännu.

Och samtidigt är det lite kittlande att det är just turnéavslutningen som utgör spelning nummer tre. Det gör den plötsligt till den på papperet mest intressanta av hans sverigespelningar.

Frågan är vad som ligger bakom. Var det ett så enormt publiktryck på de två första sverigespelningarna att Göteborg blev det naturliga valet när det blev tal om en ett nytt avsutningsdatum för Europaturnén? Är det så att den väl dokumenterade kärleksrelationen mellan Springsteen och Ullevipubliken är så stark att allt annat föll sig onaturligt?

Man kan bara gissa.

Precis som man bara kan spekulera i hur turnéavslutningen (23/7) kommer att bli.

Förhoppningsvis, och även troligtvis, något ganska så annorlunda jämfört med de två första konserterna på svensk mark.

Få, om ens någon, är lika bra som Bruce Springsteen på att få varje kväll att kännas som en unik upplevelse. Nu är ramarna snävare, utmaningen större, med tanke på att han spelar alla tjugo spår från "The river" varje kväll.

Men den tredje och sista kvällen skulle han kunna slänga regelboken och strunta i albumet som gett turnén dess namn.

Jag tror inte att någon skulle protestera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag