"Till och med moldaverna skulle sitta kippa efter andan i tv-sofforna av chocken om "Shuffla" vann på lördag". Foto: OLLE SPORRONG"Till och med moldaverna skulle sitta kippa efter andan i tv-sofforna av chocken om "Shuffla" vann på lördag". Foto: OLLE SPORRONG
"Till och med moldaverna skulle sitta kippa efter andan i tv-sofforna av chocken om "Shuffla" vann på lördag". Foto: OLLE SPORRONG
"Ett lika välkommet inslag som "Party voice" är i mello - en lika dålig idé är det att skicka numret till Lissabon". Foto: OLLE SPORRONG"Ett lika välkommet inslag som "Party voice" är i mello - en lika dålig idé är det att skicka numret till Lissabon". Foto: OLLE SPORRONG
"Ett lika välkommet inslag som "Party voice" är i mello - en lika dålig idé är det att skicka numret till Lissabon". Foto: OLLE SPORRONG
"Fuldans" är en reklamlåt för bandets kommande krogshow och en krydda i den svenska finalen. Någon internationell granskning lär den inte att tåla". Foto: OLLE SPORRONG"Fuldans" är en reklamlåt för bandets kommande krogshow och en krydda i den svenska finalen. Någon internationell granskning lär den inte att tåla". Foto: OLLE SPORRONG
"Fuldans" är en reklamlåt för bandets kommande krogshow och en krydda i den svenska finalen. Någon internationell granskning lär den inte att tåla". Foto: OLLE SPORRONG
Anders Nunstedt

Bidragen som inte får vinna på lördag

Publicerad

Eurovision Song Contest var under en period en enda lång jämmerdal, sett ur inhemskt perspektiv.

Nu är Sverige återigen en stormakt i denna lilla musiktävling.

Men säg den dynasti som varar för evigt.

Det här decenniet började med att Anna Bergendahl blev historisk genom att som första (och fortfarande enda) svenska artist misslyckas i en ESC-semi, och vi fick stå utanför Den Stora Finalen.

Det var tacken, kan man tycka, till landet som gav tävlingen Abba. Den enda riktigt stora framgångssaga som det som vi en gång kallade schlager-EM lanserat.

Men 2011 kom Eric Saade och placerade återigen Sverige på Eurovisionkartan med "Popular" (trea i Düsseldorf). Sedan dess har tävlingen varit en klang- och jubelföreställning, med idel topp 5-placeringar, två triumfer (Måns Zelmerlöw och Loreen) och endast en flopp.

 

LÄS MER: Melodifestivalen är barnsligare än någonsin – det är uppenbart 

 

Floppen hette Robin Stjernberg och är den enda vinnaren som kvalat sig vidare från Andra chansen. I Eurovision kraschlandade hans "You" på plats 14.

Det är lite oroande, med tanke på att många redan jämfört årets final med hur finalen 2013 såg ut. Det sägs vara lika jämnt, lika svårtippat och lika fattigt på tydliga vinnarkandidater som under "Robin Stjernberg-året" (2013).

Till viss del kan undertecknad hålla med.

Men samtidigt finns det flera rimliga vinnarkandidater i finalen på lördag, som under rätt omständigheter kan hålla den fina sviten av topplaceringar intakt.

 

LÄS MER: Ett program fullt med förlorare 

 

Precis som det finns några bidrag som vi absolut bör undvika att skicka. Till exempel:

Samir & Viktor, "Shuffla"

En hit är en hit är en hit. Men svenska folket har haft tre säsonger på sig att vänja sig vid pajasarnas osynkade och röriga publikfrierier. Till och med moldaverna skulle sitta kippa efter andan i tv-sofforna av chocken om "Shuffla" vann på lördag.

Jessica Andersson, "Party voice"

Inget ont om Fame-Jessica (det smeknamnet fick hon när Fame slutade femma i Eurovision för 15 år sedan), men ett lika välkommet inslag som "Party voice" är i mello - en lika dålig idé är det att skicka numret till Lissabon. Inte nog med att vi kommer att föredettinghånas, Jessica kommer att hånas (kom ihåg hur internationell press - idiotiskt och orättvist - kallade Charlotte Perrelli för transvestit och fantasilös Abba-kopia när hon tävlade med "Hero").

Mendez, "Everyday"

Även i Eurovision finns det en lägstanivå för hur falskt man får sjunga innan man blir utskrattad och förlöjligad. Mendez tycks inte vara kapabel att ens närma sig den. 

Rolandz, "Fuldans"

Apropå att bli utskrattade.., även om Rolandz själva kommer att få sista skrattet i det här fallet. "Fuldans" är en reklamlåt för bandets kommande krogshow och en krydda i den svenska finalen. Någon internationell granskning lär den inte att tåla.

Martin Almgren, "A bitter lullaby"

Tänk tanken att det står en duktig irländare eller tjeck och framför den här låten, och känn hur Almgren plötsligt försvinner in en grå massa där ingen kommer att höra honom skrika. Paketet är lika syrefattigt som Anna Bergendahls/RobinStjernbergs.

Må bästa, eller åtminstone näst bästa, artist vinna.

Annars kan en ny jämmerdal vänta.

De 3 står det mellan

• Benjamin Ingrosso

Snyggaste numret, och modernaste popproduktionen.

• Mariette

Stensäker, elegant och väldigt Eurovisionkompatibel.

• Felix Sandman

Veckans raket, men går en tuff balladmatch mot John Lundvik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag