Anders Nunstedt

Betygen: Artisten som vinner i kväll

Publicerad

 

BIDRAG #1

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Samir & Viktor

"Shuffla"

Vem: Samir Badran, 27, och Viktor Frisk, 22, slog igenom med "Success" och har varit med i Mello två gånger.

Från: Linköping/Eskilstuna.

Artisten om låten: "En energifylld låt om att shuffla och ha en jäkligt kul festkväll."

 

Duon snuddar vid nytt svenskt rekord i den tveksamma grenen röstfiske genom att skrika ut välkända olika tätorter och engagera musical.ly-idolen Theoz, 12. Detta är den logiska uppföljaren till "Groupie" och "Saxofuckingfån". En rörig edm-schlager med välbekant saxofonslinga importerad från Moldavien. Kan vara det bästa de gjort. Vilket inte säger någonting.

 

LÄS MER: Anna Book tillbaka i Melodifestivalen 

BIDRAG #2

Foto: OLLE SPORRONG

Ida Redig

"Allting som vi sa"

Vem: Ida Redig, 30, har gett ut tre album, synts i tv-serien "Upp till kamp" och turnerat med Titiyo och Kent.

Från: Göteborg.

Artisten om låten: "Svensk pop när den är som bäst. Världens bästa låt."

 

Det börjar väldigt mycket som Laleh. Tänk: "Vårens första dag". Det fortsätter väldigt mycket som Veronica Maggio. Tänk: "Satan i gatan". Det slutar väldigt mycket som Kent. Tänk: "Tigerdrottningen". Ida är en self made popartist, och ett välkommet inslag i schlagercirkusen. Men den här blågula hipsterpopen äger lika mycket personlighet som baksidan på en cd-rom.

BIDRAG #3

Foto: OLLE SPORRONG

Jonas Gardell

"Det finns en väg"

Vem: Författaren, komikern, dramatikern, artisten och kulturskribenten Jonas Gardell, 54, gör mellodebut.

Från: Täby.

Artisten om låten: "En tröstlåt som är på riktigt. Jag tänker att det är en psalm."

 

Gardell har varit öppen med att han, efter år av förfrågningar, tackade ja till att delta i mello för att han så gärna vill ha "Det finns en väg" i sin kommande show. Det låter rimligt. I det här sammanhanget låter det dock som en frireligiös Disneyballad, där man ser framför sig hur en tindrande Eurovisionkör med nyfrälsta rådjur, kaniner och skogsmöss ansluter i den komiskt pompösa finalen.

 

LÄS MER: Jonas Gardell om svåra tiden efter Rikard Wolffs död 

BIDRAG #4

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Margaret

"In my cabana"

Vem: Małgorzata Jamroży, 26, hade en hit med "Cool me down" i fjol. Har gett ut två popskivor och ett jazzalbum.

Från: Stargard, Polen.

Artisten om låten: "Det är en rolig och sexig låt om att ha kul."

 

Om det finns en gyllene medelväg mellan Camila Cabellos "Havana" och Rihannas "S&M" så är det sannolikt den som Margaret vill cruisa fram på i sin karibiska popschlager. Dessvärre/tack och lov utan den blingade toalettstol som förgyllde/förpestade sångerskans första repetitioner. Kvar återstår ett catchy men rörigt nummer om att "gå apa" i en cabana. Oh, boy...

BIDRAG #5

Foto: OLLE SPORRONG

Stiko Per Larsson

"Titta vi flyger"

Vem: SPT, 39, har gett ut fem album och fick en fribiljett till tävlingen när han vann "P4 nästa".

Från: Leksand.

Artisten om låten: En peppig ur humlans perspektiv om att inte ge upp längs vägen."

 

Det är okej att vara svag, men det här är i vekaste laget. Om Lars Winnerbäck anlitade Bolibompadraken som scenograf och hamnade i en svårartad "Graceland"-period skulle det eventuellt låta och se ut ungefär så här. Stiko Per Larsson gör ärligt menad folkrock med dragspel, men det flyger verkligen inte. Om bidraget var en fågel skulle det vara en halt struts.

BIDRAG #6

Foto: OLLE SPORRONG

Mimi Werner

"Songburning"

Vem: Mimi, 27, debuterade i mello 2016. Deltagandet ledde till en turné med Brolle, som i dag är Mimis pojkvän.

Från: Borås.

Artisten om låten: "Den har mycket attityd och känsla och riktigt mycket girlpower."

 

Trumslagarflickor plus country är en kombo som skär sig. Visste vi det inte får vi veta det nu. Andra lärdomar: den inledande versen är svårsjungen. Den 80-talsdoftande refrängen är en trimmad ångvält jämfört med övriga partier. "Songburning", med Miss Li bland låtskrivarna, vet inte riktigt vilken fot den ska stå på. Den med cowboyboots eller den med pumps? 

BIDRAG #7

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

LIAMOO

"Last breath"

Vem: Liam Cacatian Thomassen, 20, vann "Idol" 2016. Han har gett ut tre singlar sedan dess.

Från: Göteborg.

Artisten om låten: "Personlig och djup, en blandning av upptempo och ballad."

 

Verserna, där Liam mjukrappar ovanpå ett danskt 90-talsbeat, är laidback på gränsen till slött. Det kalla ljuset och de pixlade specialeffekterna borde dessutom gå en charmkurs. Men refrängen, där han r’n’b-sjunger som om han känner bensinlukten från nästa "The fast and the furious"-rulle och speglar sig i Justin Timberlakes "Mirrors", ger "Last breath" ett lyft. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag