Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Benjamins mardröm kan sluta – som en ren dröm

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LISSABON. En sak är säker - det kommer att bli en pärs.

Om schlagerstjärnorna står rätt kan det bli en nervpärs också.

Benjamin Ingrossos mardrömslottning har öppnat för ett möjligt svenskt drömscenario.

Ah, Eurovisionfinaler ändå.

De är musikuniversums long island ice tea. De är friterad schwarzwaldtårta som efterrätt till en dubbel calzone. Ett Iron man-lopp med pyron i stället för vätskekontroller. En överdos underhållande nonsens.

Under tre timmar och trettio minuter - en tidsangivelse ingen tror på med tanke på hur svårt portugisisk tv haft att hålla schemat under repetitionerna - serveras vi 26 låtar. Tjugosex!

Det är ungefär som att tvångsmatas med en hel mellovinter under bara en kväll.

Det är en maratonsändning att förundras, förtjusas, fascineras och farfasas av.

Intrycken i år är så många att de är svårsorterade.

En kacklande israelisk k pop-kyckling. En moldavisk springa i dörrar-fars. Ett growlande ungerskt inferno. En vampyrmusikal från Ukraina. En digital estnisk opera. En rappande ryggsäck. Ett knippe gravallvarliga vikingaskägg från Danmark. Ett norskt luftfiolslott. Bland annat.

I denna musikaliska röra ska tv-tittare och jurygrupper från 43 länder hitta en vinnare, och i det läget är det nödvändigt att sticka ut. Det finns det ovanligt gott om bidrag som gör.

När Benjamin Ingrosso drog lotten som placerade honom i den andra halvan av startfältet var det en del som svor till. Inte bara för att statistiken visar att fyra av de fem senaste årens vinnare startat tidigt i tävlingen, utan för att finalen i Lissabon liknar ett potentiellt getingbo i sitt tredje avsnitt.

Startnummer 20, inklämt mellan de klämmiga moldaverna och de förbannade ungrarna, är vid en första anblick en mardrömslottning.

Men kanske hade tävlingsproducenten Christer Björkman en räv bakom örat när han bestämde startordningen.

Benjamin Ingrosso bryter verkligen av, och sticker ut, i kväll. Inget bidrag i omgivningen låter eller ser ut som "Dance you off". Och väntar en jämn final - ingen nation tycks gå mot en förkrossande seger - väntar, med lite tur, en svensk nervpärs.

Fortfarande är det Cypern som har ledartröjan, ännu är det Israel som flaxar Eleni Foureira i hasorna. De har oddsen på sin sida. Men det är minst fem länder till, som enligt olika scenarior, kan ta hem det här. Bland dem - Sverige.

Ett rimligare tips för Benjamin Ingrosso är dock fortfarande en hedersam femteplats.

Tur då, att Eurovision kan vara vansinnigt orimligt.

Nunstedt tippar toppen

1) Cypern

2) Israel

3) Irland

4) Litauen

5) Sverige