Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Benjamin har gjort allt perfekt – nu kan videon bli hans fall

Foto: OLLE SPORRONG

LISSABON. Eurovisionfinalen är här.

Benjamin Ingrosso nämns inte längre som en favorit till segern.

Anledningen är enkel – han har klantat sig.

Jag upphör inte att imponeras av Benjamin Ingrosso.

Han har förvisso skolats sedan barnsben, men det är ändå anmärkningsvärt hur proffsigt han uppträder. Sveriges hopp i kväll är trots allt inte äldre än 20 år.

Redan i fjol visade han upp sin låtskrivartalang i mellofinalisten "Good lovin’". En bra låt, som delvis hamnade i skuggan av ett lustigt folieägg.

Snabbspola ett år framåt, till "Dance you off", och en helt annan pondus.

Det är internationell standard på Benjamin Ingrossos lysrörsnummer, som suttit så perfekt sedan första repetitionen att det nästan är som att titta på en noggrant regisserad musikvideo. Framträdandet hade lika gärna kunnat tillhöra The Weeknd eller Justin Timberlake och satts upp på en MTV-gala. 

Kanske kan showen framstå som opersonlig i ett sammanhang där det brukar heta att det handlar om att hångla upp kamerorna och gå genom rutan. Men jag tycker att "Dance you off" sticker ut genom att vara sofistikerad och modern i en final som annars präglas av hysteriskt bekräftelsetörstande artister som inte riktigt insett att året är 2018.

Det finns ingen låt i Lissabon som låter så samtida, så i samklang med de hits som hörs på hitlistorna - från Ukraina till USA.

Utanför scenen är Ingrosso proffsig, ödmjuk och avspänd. Han har hanterat Eurovisions uppskruvade puls med lugn. Han har varit sig själv.

Dessvärre har han också varit lite för spontan.

Han kommenterade sina konkurrenters bidrag i en video som publicerades på en stor schlagersajt, en video där han råkade uttrycka sina uppriktiga åsikter. Ovetande om att man inte gör det ostraffat i den snarstuckna Eurovisionbubblan.

Benjis spontana omdömen fick inte bara schlagerfansen att rasa, de fick "Dance you off" att rasa i förhandstippningarna - som i nio av tio fall baseras uteslutande på undersökningar bland fansen.

Där är vi nu.

Avundsjukan gentemot framgångsrika Sverige går nästan att ta på. Benjamins klavertramp har gett nytt bränsle till uppfattningen att vi svenskar är självgoda och anser oss vara bäst i världen på att göra schlager.

Ingrosso försökte släcka elden i Portugal genom att, på en presskonferensen direkt, ännu en gång be om ursäkt och säga att han inte velat förolämpa någon.

Jag vet inte om det var så smart krishanterat. Det startade snarare en ny skogsbrand - en påminnelse till alla fans och journalister på plats om att han uttalat sig smådrygt om sina konkurrenter.

Nu är det dock fler än fans med koll på Benjis debacle som röstar i kväll - och 99,9 procent lägger sin röst på den låt de gillar mest. Punkt.

För övrigt tycker jag att det är befriande med artister som säger vad de tycker och inte beter sig som flaggviftande mähän. Det är dessutom lovande för Benjis fortsatta karriär, som ju innefattar större ambitioner än att bli en ny Alexander Rybak.

Förhandstipsen har målat upp mörka moln på schlagerhimmelen.

Framtiden ser ljus ut.