Foto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Anders Nunstedt

Benjamin har gjort allt perfekt – nu kan videon bli hans fall

Publicerad

LISSABON. Eurovisionfinalen är här.

Benjamin Ingrosso nämns inte längre som en favorit till segern.

Anledningen är enkel – han har klantat sig.

Jag upphör inte att imponeras av Benjamin Ingrosso.

Han har förvisso skolats sedan barnsben, men det är ändå anmärkningsvärt hur proffsigt han uppträder. Sveriges hopp i kväll är trots allt inte äldre än 20 år.

Redan i fjol visade han upp sin låtskrivartalang i mellofinalisten "Good lovin’". En bra låt, som delvis hamnade i skuggan av ett lustigt folieägg.

Snabbspola ett år framåt, till "Dance you off", och en helt annan pondus.

Det är internationell standard på Benjamin Ingrossos lysrörsnummer, som suttit så perfekt sedan första repetitionen att det nästan är som att titta på en noggrant regisserad musikvideo. Framträdandet hade lika gärna kunnat tillhöra The Weeknd eller Justin Timberlake och satts upp på en MTV-gala. 

Kanske kan showen framstå som opersonlig i ett sammanhang där det brukar heta att det handlar om att hångla upp kamerorna och gå genom rutan. Men jag tycker att "Dance you off" sticker ut genom att vara sofistikerad och modern i en final som annars präglas av hysteriskt bekräftelsetörstande artister som inte riktigt insett att året är 2018.

Det finns ingen låt i Lissabon som låter så samtida, så i samklang med de hits som hörs på hitlistorna - från Ukraina till USA.

Utanför scenen är Ingrosso proffsig, ödmjuk och avspänd. Han har hanterat Eurovisions uppskruvade puls med lugn. Han har varit sig själv.

Dessvärre har han också varit lite för spontan.

Han kommenterade sina konkurrenters bidrag i en video som publicerades på en stor schlagersajt, en video där han råkade uttrycka sina uppriktiga åsikter. Ovetande om att man inte gör det ostraffat i den snarstuckna Eurovisionbubblan.

Benjis spontana omdömen fick inte bara schlagerfansen att rasa, de fick "Dance you off" att rasa i förhandstippningarna - som i nio av tio fall baseras uteslutande på undersökningar bland fansen.

Där är vi nu.

Avundsjukan gentemot framgångsrika Sverige går nästan att ta på. Benjamins klavertramp har gett nytt bränsle till uppfattningen att vi svenskar är självgoda och anser oss vara bäst i världen på att göra schlager.

Ingrosso försökte släcka elden i Portugal genom att, på en presskonferensen direkt, ännu en gång be om ursäkt och säga att han inte velat förolämpa någon.

Jag vet inte om det var så smart krishanterat. Det startade snarare en ny skogsbrand - en påminnelse till alla fans och journalister på plats om att han uttalat sig smådrygt om sina konkurrenter.

Nu är det dock fler än fans med koll på Benjis debacle som röstar i kväll - och 99,9 procent lägger sin röst på den låt de gillar mest. Punkt.

För övrigt tycker jag att det är befriande med artister som säger vad de tycker och inte beter sig som flaggviftande mähän. Det är dessutom lovande för Benjis fortsatta karriär, som ju innefattar större ambitioner än att bli en ny Alexander Rybak.

Förhandstipsen har målat upp mörka moln på schlagerhimmelen.

Framtiden ser ljus ut.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag