Tim "Avicii" Bergling slutade turnera 2016, två år före sin bortgång vid 28 års ålder. Foto: MUSICLOVESFASHION / SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS SPLASH NEWSTim "Avicii" Bergling slutade turnera 2016, två år före sin bortgång vid 28 års ålder. Foto: MUSICLOVESFASHION / SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS SPLASH NEWS
Tim "Avicii" Bergling slutade turnera 2016, två år före sin bortgång vid 28 års ålder.  Foto: MUSICLOVESFASHION / SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS SPLASH NEWS
Laidback Luke. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSENLaidback Luke. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN
Laidback Luke. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN
Tim Bergling och Madonna. Foto: SETH BROWARNIK / ALL OVER PRESS STARTRAKSTim Bergling och Madonna. Foto: SETH BROWARNIK / ALL OVER PRESS STARTRAKS
Tim Bergling och Madonna. Foto: SETH BROWARNIK / ALL OVER PRESS STARTRAKS
Anders Nunstedt

Avicii pressades för hårt – och alldeles för länge

Publicerad

Avicii höll ett närmast ofattbart högt tempo och fick betala ett högt pris.

Frågan är om housestjärnan kunnat undvika att krascha så hårt.

Det är en frågeställning som gnager.

Hösten 2011 - samma vecka som Avicii gav ut "Levels", singeln som skulle bli hans stora genombrott - ägnade undertecknad en popsida åt den unga supertalangen. "Den nya kometen på danshimlen".

På samma sida fanns en mindre krönika om två redan etablerade stjärnor som precis ställt in sina jättekonserter. Rihanna ställde in två Sverigespelningar på grund av "utmattning". Samtidigt ställde Coldplay in en konsert i Oslo som skulle sändas över hela världen sedan sångaren Chris Martin blivit utslagen av en mystisk "sjukdom".

"Är det en tillfällighet att världens just nu största kvinnliga artist och världens just nu största rockband ställer in konserter på grund av sjukdom? Samma vecka?", frågade jag i krönikan som beskrev deras hektiska schema och avslutades med:

"Anledningen kan mycket väl vara att de pressat sig för hårt, för länge."

Som många andra såg jag om dokumentären "Avicii : true stories" i helgen.

Som tittare, med den färska nyheten om Tim Berglings bortgång - givetvis omöjlig att skaka av sig - får man nästan panik av att titta på vissa scener. Lätt ångest av att följa den uppriktiga artistens stegrande prestationsångest och uppenbara panikångest.

I filmen vädjar Avicii till omgivningen att sluta pressa honom att spela mer. Att folk ska ta hans ångest på allvar.

"Jag kommer inte kunna spela längre. Jag har sagt typ att jag kommer dö. Jag har sagt det jättemånga gånger."

Han hade miljoner lyssnare, men fick kämpa för att någon ens skulle lyssna när han berättade om sina problem. 

 

LÄS MER: Polisen i Oman gör uttalande om Tim ”Avicii” Berglings död 

 

När det i mars 2016 blev känt att Avicii skulle göra en sista turné, för att sedan aldrig mer ställa sig på en scen, publicerade dj-kollegan Laidback Luke ett öppet brev i Billboard där han beskriver den hysteriska tillvaron som hyllad househjälte.

Dj:s på turné snittar fyra timmar sömn per natt, enligt holländaren. Det är drinkar och efterfester överallt, pressen är enorm. Inte minst från managers och bokningsagenter.

Laidback Luke skrev vidare att han befarat att Avicii inte skulle bli äldre än 27 med tanke på det hårda liv svensken levt, och därför var lättad över hans beslut att sluta turnera.

Många slitsamma resor, små marginaler i tidschemat, höga krav att leverera i en miljö som kretsar kring party - många i edm-världen har vittnat om att den maxade livsstilen sliter extremt mycket.

2013 berättade Axel "Axwell" Hedfors för tidningen King att han brukade dricka under varje gig. "Sedan kommer man på sig själv med att ha varit packad varje dag under en hel månad. Så har folk det inte vanligtvis på sina jobb. Så jag har ändrat på det."

Dj-kollegan Sebastian Ingrosso vittnade i sin tur om att turnerandet framkallade en depression, och att extremfestandet ställde honom vid ett vägskäl efter en urspårad efterfest. "Jag visste att nu finns det bara två vägar att gå: Det är dit och det är döden. Eller dit och då måste jag ändra liv helt och hållet", sa Ingrosso till tidningen Café 2013.

Även om Avicii hade påbörjat ett nytt liv och inte dog när han var ute på en hektisk turné så har Laidback Lukes brev, precis som den närgångna dokumentärfilmen, satt nytt ljus på housestjärnornas tillvaro.

Pressen på de stora artisterna kan vara enorm, och det spelar ingen roll om det finns en miljard på bankkontot om man mår piss i själen. Avicii turnerade inte bara hysteriskt mycket, han gav intervjuer för stor internationell press, skrev konstant på ny musik, remixade kolleger och producerade världsstjärnor som Madonna och Coldplay. Frågan är om han ens sov fyra timmar per natt när hjulen snurrade som fortast.

 

Avicii arbetade med ett nytt album och i en färsk intervju i amerikanska Variety berättar skivbolagschefen Neil Jacobson på Geffen records att artisten jobbade i 16-timmarspass och att de fick "dra ut" honom ur studion för att han skulle få vila.

- Det var sådan han var.

Omständigheterna kring Aviciis död i fredags är oklara, och kan därmed lämnas åt sidan.

Frågan om housestjärnan kunnat undvika den onda spiral som ledde fram till alla hälsoproblem är en annan diskussion, och den skaver.

För förmodligen är svaret ja.

Tim Bergling kastades in i en tillvaro som han inte var skapad för. Avicii-dokumentären visar att han pressades för hårt, för länge - och att han pressade sig själv omänskligt hårt. I en snart två år gammal intervju i Billboard talar Avicii om priset han fick betala för sin framgång, om stressen och ångesten som kom på köpet.

I sitt brev skriver Laidback Luke att alla etablerade artister borde bli bättre på att hjälpa den nya generationen genom att "peka ut fallgroparna, lyssna och trösta och dessutom säga till på skarpen om det behövs." 

Det borde bli en läxa för alla, inte bara för musikbranschen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag