Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Avicii – en drogad och olycklig stjärna

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Filmen om Avicii är ett skakande dokument av en världsstjärnas uppgång och fall.

Fylld med dekadenta jet set-detaljer och bultande panikångest.

Det gör untz att se en jagad Avicii brottas med sin framgång, och förlora.

Untz, untz.

Kolsyremaskinerna jobbar för högtryck, fyrverkerierna smattrar, beatsen skapar eufori i publikhavet och Avicii gör houseveven bakom sitt dj-podie. I nästa scen sitter han i en privatjet, röker och krökar.

Han konstaterar att allt var "ett stort party" i början av karriären.

Levan Tsikurishvili har följt Avicii - Tim Bergling - sedan 2013. Levans film om den svenske dj-stjärnan är något helt annat än ytliga beställningsjobbet "Summerburst the movie".

Sönderstressad stjärna

"Avicii: true stories" går så nära att den liknar Metallicas "Some kind of monster". Precis som i Metallica-dokumentären finns det en del scener som liknar "Spinal Tap", men det kanske är oundvikligt.

Där uppmärksammade svenska dokumentärer som Kent-filmen "Vi är inte längre där" och bioaktuella Winnerbäck-rullen "Ett liv" försiktigt skrapar på ytan går "True stories" all in.

Resultatet är en bråddjup inblick i den ofta overkliga låtsastillvaron som sönderstressad edm-stjärna.

Efter sina första dj-gig insåg Avicii att han var alldeles för stel på scenen. Han kom på en "magisk lösning"; att dricka sig full.

Mår skit på akuten

Några år senare beskriver han tillvaron som ett "konstant töcken". Avicii har jobbat, och levt, så hårt att kroppen börjar protestera. Högljutt.

Det har tidigare rapporterats om Aviciis hälsoproblem och akutbesök. I filmen får man följa med ända in i en sjukhussal i Australien. Avicii ligger i sängen med sin laptop och keps och försöker ignorera läkarnas råd om operation av gallblåsan. Runt honom finns människor som pressar på att han ska gå upp på scenen så fort som möjligt. Det är tydligt att han mår skit.

Drogad av mediciner

I nästa scen sitter han i en limo, nyss utskriven och så drogad att han knappt kan hålla ögonen öppna, medan han instrueras att göra radiointervjuer så att omvärlden ska få veta att det inte är några problem med hans hälsa.

På ett sjukhusbesök i USA ligger en ångestriden, nyopererad artist i sängen och klagar på att den smärtstillande medicinen inte lindrar smärtan. Han har tjugo olika piller i kroppen, känner sig "galen". Ser otroligt tärd ut.

Drabbas av panikångest

Spelningar blir inställda och han börjar träna, träffa psykologer och testa olika dieter för att bli kvitt sin panikångest. Han skaffar en hund och en fantastisk lyxkåk, men ingenting känns kul längre. En scen, när han till synes helt utbränd jobbar i studion med en övertänd Coldplay-sångare, är bara sorglig.

När han träffar Madonna berättar Avicii att han är jättenervös inför sitt första headline-gig på Ultra-festivalen i Miami. Hon ler, men lyssnar inte.

Ett lyckligt filmslut

I slutändan hamnar han i konflikt med sin manager och sin promotor. Ställer in tio jättespelningar i Las Vegas, surar olyckligt när hans side-kicks i lyxsvit efter lyxsvit försöker få honom att tänka positivt. Ställer in lite till, trots att det kostar miljonbelopp.

Den 29:e mars i fjol gick Avicii ut med pressmeddelandet att han slutar turnera för all framtid.

Det kändes oväntat och tråkigt då.

I filmen liknar beslutet ett lyckligt slut.


Fotnot: "Avicii: true stories" har premiär den 26:e oktober.