Sista showen i Sverige? Mick Jagger och Rolling Stones spelade på Ullevi 2007. Foto: Jan Wiriden
Sista showen i Sverige? Mick Jagger och Rolling Stones spelade på Ullevi 2007. Foto: Jan Wiriden
Anders Nunstedt

Tragedin kan innebära slutet för Stones

Publicerad

Den personliga tragedin som drabbat Mick Jagger kan också innebära slutet för Rolling Stones.

Förhoppningarna om ett nytt storbesök känns plötsligt väldigt avlägsna.

Förmodligen har vi sett Stones i Sverige för sista gången.

Rolling Stones relation till Sverige är både lång och stark. Den sträcker sig tillbaka till mitten av 60-talet, då bandet gjorde sin första konsert i Göteborg (mars 1965). Det var innan det stora genombrottet och Stones var till största delen ett coverband som sneglade över Atlanten med vildsinta versioner av Buddy Holly- och Chuck Berry-nummer. Ett halvår senare slog de igenom med "(I can't get no) Satisfaction", och skrev snart om rockhistorien.

Engelsmännens senaste Sverigespelning inträffade även den i Göteborg. Sommaren 2007 spelade de på Ullevi. Givetvis ingick "Satisfaction" i repertoaren.
Konserten gick knappast till historien som en av deras bättre. Undan­taget Mick Jaggers imponerande energi var det en blek tillställning, kantad av slarviga och slöa insatser.

Kritiken blev därefter, vilket fick självaste Keith Richards att skriva en arg insändare. Stonesstjärnans öppna brev publicerades i DN några veckor efter konserten, och ifrågasatte betygen i Expressen och Aftonbladet.
 

 

De senaste åren har hoppet väckts om ett återbesök. Bandet, åtminstone Keith, har säkerligen varit angeläget om att återupprätta sitt liverykte.
Det såg dessutom lovande ut när Rolling Stones inledde sitt 50-års­firande i London i november 2012. Under jubileumskonserten i O2 Arena stod bandet för en både älskvärd och aktningsvärd insats.

Sedan dess har de sakta varvat upp inför fortsättningen. Överst på hemsidan ligger just nu en trailer för sommarens spelningar, under rubriken "The Rolling Stones back in Europe". På måndagsmorgonen gick kvartetten ut med några nya datum för världsturnén "14 on fire" – konserter i Tyskland och Italien. Därmed var fem städer klara och på flera inofficiella hemsidor finns ytterligare nio konserter i Europa listade, dock obekräftade – bland dem Roskildefestivalen och Friends Arena i Solna.
Men det som såg ut som hot stuff förvandlades på måndagskvällen till stoft.

 

Chockbeskedet om att Mick Jaggers flickvän tagit sitt liv nådde bandet mitt under deras turné i Asien och Oceanien. Närmaste datumet i turnékalendern är onsdag den nittonde mars, då Perth Arena i Australien skulle ha tagit emot de levande legenderna.
Vad som händer med den konserten är i skrivande stund inte fastställt, men det sannolika är att Rolling Stones ställer in.

Vad som händer med resten av turnén är lika oklart, men det är förstås tveksamt om Mick Jagger kommer att orka genomföra en omfattande turné.

Kanske fullföljer Rolling Stones de spelningar som redan bokats in i ­sommar, men att de börjar addera datum? De lär snarare ta en "paus".

 

De kvarvarande medlemmarna i Rolling Stones har själva lurat döden åtskilliga gånger men även de blir äldre och ett nytt Sverige­besök känns i dag avlägset, för att inte säga osannolikt.

Trist förstås, men sånt är livet.

Just nu kretsar heller inte tankarna kring huruvida Stones kommer tillbaka för att spela "Satisfaction" på svensk mark någon mer gång. Tankarna går till Mick Jagger, och till L'Wren Scotts familj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag