Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Anders Nunstedt: Tragedin kan innebära slutet för Stones

Sista showen i Sverige? Mick Jagger och Rolling Stones spelade på Ullevi 2007. Foto: Jan Wiriden

Den personliga tragedin som drabbat Mick Jagger kan också innebära slutet för Rolling Stones.

Förhoppningarna om ett nytt storbesök känns plötsligt väldigt avlägsna.

Förmodligen har vi sett Stones i Sverige för sista gången.

Rolling Stones relation till Sverige är både lång och stark. Den sträcker sig tillbaka till mitten av 60-talet, då bandet gjorde sin första konsert i Göteborg (mars 1965). Det var innan det stora genombrottet och Stones var till största delen ett coverband som sneglade över Atlanten med vildsinta versioner av Buddy Holly- och Chuck Berry-nummer. Ett halvår senare slog de igenom med "(I can't get no) Satisfaction", och skrev snart om rockhistorien.

Engelsmännens senaste Sverigespelning inträffade även den i Göteborg. Sommaren 2007 spelade de på Ullevi. Givetvis ingick "Satisfaction" i repertoaren.
Konserten gick knappast till historien som en av deras bättre. Undan­taget Mick Jaggers imponerande energi var det en blek tillställning, kantad av slarviga och slöa insatser.

Kritiken blev därefter, vilket fick självaste Keith Richards att skriva en arg insändare. Stonesstjärnans öppna brev publicerades i DN några veckor efter konserten, och ifrågasatte betygen i Expressen och Aftonbladet.
 

 

De senaste åren har hoppet väckts om ett återbesök. Bandet, åtminstone Keith, har säkerligen varit angeläget om att återupprätta sitt liverykte.
Det såg dessutom lovande ut när Rolling Stones inledde sitt 50-års­firande i London i november 2012. Under jubileumskonserten i O2 Arena stod bandet för en både älskvärd och aktningsvärd insats.

Sedan dess har de sakta varvat upp inför fortsättningen. Överst på hemsidan ligger just nu en trailer för sommarens spelningar, under rubriken "The Rolling Stones back in Europe". På måndagsmorgonen gick kvartetten ut med några nya datum för världsturnén "14 on fire" – konserter i Tyskland och Italien. Därmed var fem städer klara och på flera inofficiella hemsidor finns ytterligare nio konserter i Europa listade, dock obekräftade – bland dem Roskildefestivalen och Friends Arena i Solna.
Men det som såg ut som hot stuff förvandlades på måndagskvällen till stoft.

 

Chockbeskedet om att Mick Jaggers flickvän tagit sitt liv nådde bandet mitt under deras turné i Asien och Oceanien. Närmaste datumet i turnékalendern är onsdag den nittonde mars, då Perth Arena i Australien skulle ha tagit emot de levande legenderna.
Vad som händer med den konserten är i skrivande stund inte fastställt, men det sannolika är att Rolling Stones ställer in.

Vad som händer med resten av turnén är lika oklart, men det är förstås tveksamt om Mick Jagger kommer att orka genomföra en omfattande turné.

Kanske fullföljer Rolling Stones de spelningar som redan bokats in i ­sommar, men att de börjar addera datum? De lär snarare ta en "paus".

 

De kvarvarande medlemmarna i Rolling Stones har själva lurat döden åtskilliga gånger men även de blir äldre och ett nytt Sverige­besök känns i dag avlägset, för att inte säga osannolikt.

Trist förstås, men sånt är livet.

Just nu kretsar heller inte tankarna kring huruvida Stones kommer tillbaka för att spela "Satisfaction" på svensk mark någon mer gång. Tankarna går till Mick Jagger, och till L'Wren Scotts familj.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!