Anders Nunstedt

Norrmännen borde tagga ner en smula

Publicerad
Uppdaterad
MOSKVA. Norrmännen borde nog tagga ner en smula.
Det är inte alls säkert att de tar hem det här.
Jag skulle inte satsa bestemor på att Rybak ens fixar Malena.
Sakta i skidbackarna, grannbröder.
Den där segern ni har försökt ta ut i förskott sedan Alexander Rybak vann Melodi grand prix i slutet av februari ligger inte längre i något kassaskåp.
Däremot finns det en drös länder som är på väg att hitta nyckeln till vinsten i Moskva.
Det är i och för sig möjligt att den här krönikan är en beställning på en jättelik dumstrut - resultatet från gårdagens semifinal är hemligt och det kan förstås vara så att Rybak fick flest röster.
Men jag undrar jag. Och är dessutom en aning förbluffad över att norrmännen, efter några minuters röstraffel, återigen verkade tycka att de blivit världsmästare på femmilen och att bara medaljceremonin återstår.

"Fairytale" i all ära, men Alexander Rybak förmår inte blåsa samma magi i showen som när han vann i Norge (youtuba låttiteln om ni undrar). Inte alls, visade det sig under semifinalen i går.
Utan publikkontakten känns den medryckande gutten till och med rätt töntig på scenen, ikke sant?
När norsk media tror att det inte finns på världskartan att "La voix" hamnar före "Fairytale" i morgon låter de lika styva i korken som vi svenskar när vi tippade Perrelli före Maria Haukaas Storeng i fjol.

Jag håller inte alls Sverige som någon jättefavorit, men man behöver inte hårdgranska startfältet för att kunna konstatera att "La voix" självfallet sticker ut i mängden lika mycket som "Fairytale".
Att tvärsäkert slå fast att Malena Ernman är en ny svensk flopp är bara korkat.
Azerbajdzjan då?
Arash och Aysel är fortfarande riktiga outsiders.
Men Grekland!
Ukraina!
Såg ni!?
Annars kommer väldigt snart en ny chans att konstatera att när det gäller shownummer har Sverige hamnat steget efter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag