Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Anders Nunstedt: Järvinen det finaste tävlingen har sett

KARLSKRONA. Det råder faktiskt ingen tvekan.

Anna Järvinen har veckans finaste låt.

Ändå hänger hennes eventuella succé på en väldigt skör tråd.

Hur skör får man vara?

När Anna Järvinen försiktigt skrider in i Melodifestivalen i morgon ställs frågan på sin spets.

"Porslin" är ljusår från den här tävlingens känslosamma powerballader som "Moving on" (Sarah Dawn Finer) och "Empty room" (Sanna Nielsen). Den är något helt annat.

Visst kan man finna samma slags trasiga svärta som hos Thorsten Flinck ("Jag reser mig igen") och Caroline af Ugglas ("Snälla, snälla") hos veckans finlandsfödda stockholmska och visst är det, varje säsong, någon ballad som tatuerar in sin refräng i schlager-SM:s svank. Men Anna Järvinen är, som man säger, something else.

Hennes schlagerdebut tillhör redan det bräckligaste och samtidigt finaste den här tävlingen sett.

"Porslin" inleds försiktigt, utan att sångerskan ens befinner sig på scenen. Och på den vägen är det, även när hon smyger sig fram till mikrofonen. Framförandet är så stilla och så bräckligt att effekten blir omskakande.

 

Man skulle inte haja till mer om någon så smällde av ett Lordi-pyro, kastade in Dannys blinkande dansare och firade ner Carola från taket på en och samma gång.

Jag ska inte påstå att det är exakt vad den här tävlingen behöver. En hel schlagervinter utan rök, bomber och konfetti skulle bli en extremt sömnig tillställning. Men det är precis den kontrasten som kan lyfta årets första deltävling över mängden.

 

Under gårdagens repetitioner vinglade sångerskan till ibland. Vissa textrader blev till mumlanden i mikrofonen, blicken såg ut att leta efter arenans närmaste nödutgång.

Samtidigt framkallade Järvinens framträdanden rysningar, och är det något jag lärt mig under de sega torsdagsrep jag upplevt under årens lopp är det att ståpälsen alltid talar sanning.

Förhoppningsvis går det känslosvallet igenom rutan också.

Det är skört, men oh så starkt.

Apropå "Porslin" så var ju låten aktuell för Melodifestivalen redan i fjol, men Anna Järvinen drog sig ur och ersattes av en viss David Lindgren. I morgon ställs de mot varandra.

 

Apropå ingenting, kanske, men Anna Järvinen jobbar faktiskt som lärarinna. Precis som Marie Lindberg, schlagerkänd skolfröken.

 

 

TÄVLING:

Tävla och vinn biljetter til Melodifestivalen 2013.

Varje vecka kan du vinna exklusiva Melodifestival-biljetter - till deltävlingarna, andra chansen och finalen.

Tävlar gör du på Facebook och allt du behöver göra är att svara på sex frågor i Expressens quiz.

Klicka HÄR för att tävla!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!