Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg
Foto: LäsarbildFoto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild
Anders Nunstedt

Dylan låter musiken tala

Publicerad

Han kom, han sågs, han spelade.

Han sa inte ett skit.

Imponerande.

Stämningen inför nypremiären av "Never ending tour", den som tog sin början 1988 och som aldrig tycks ta slut var ändå något utöver det vanliga.

Akademiledamöter på väg in i Stockholm Waterfront, internationella tv-team utanför entrén, fotografer med teleobjektiv som hoppades på annat än en suddig rygg av huvudpersonen, långväga fans som gick omkring och plåtade skyltarna - där det stod att såväl kameror som mobiler var strikt förbjudna under konserten - med sina mobiler.

Det enda som var sig precis likt var väl Bob Dylan själv.

Den första artist som någonsin tilldelats Nobelpriset i litteratur. Som sedan kungörandet i fjol gjort allt och lite till för att undvika att förknippas med all den prestige, uppmärksamhet och ära som priset innebär.

Det tog dagar innan han ens informellt bekräftade sin kännedom om utmärkelsen. Sen följde han bland annat upp med att skippa Nobelfestligheterna. Svaret om det blir någon nobelföreläsning, något som akademien kräver för att prissumman på åtta miljoner ska delas ut, blåser i vinden.

75-åringen visade att han, på sätt och vis, är bland det punkigaste som går i ett par boots. Etablissemanget? Bah.

Men sedan det blev klart att Bob Dylan skulle spela i Sverige den här helgen, något som var långt ifrån klart när utnämningen kom har det åtminstone i teorin funnits en liten möjlighet att detta var tillfället när Dylan skulle ta bladet från munnen och faktiskt tala om priset, och dess eventuella betydelse, från scenen

Men han sa ingenting om den saken.

Mannen är och förblir ett buttert och skyggt mysterium. Han sa förstås inte ens "hej", "tack" eller "hejdå" till publiken. Han sa ingenting.

Dylan valde att sjunga, kraxa och croona som om ingenting har hänt. Som om platsen, sammanhanget och tidpunkten var helt ovidkommande.

Efter den fina versionen av "Lovesick" såg det ut som han log, men det kan lika gärna ha varit en skugga som skapade den illussionen på den försiktigt upplysta scenen.

Men mellan raderna sa han i alla fall någonting.

Dylan vill att hans musik ska tala. Det är den som är det viktigaste. Förmodligen är den, i dag, allt.

Resten är skit samma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag