I slutet av mars avslöjade Avicii, via sin Facebooksida, att årets turné blir hans sista. Foto: Ronny Johannesson / KVPI slutet av mars avslöjade Avicii, via sin Facebooksida, att årets turné blir hans sista. Foto: Ronny Johannesson / KVP
I slutet av mars avslöjade Avicii, via sin Facebooksida, att årets turné blir hans sista. Foto: Ronny Johannesson / KVP
Avicii slog igenom parallellt med Swedish House Mafia. Foto: Emil NordinAvicii slog igenom parallellt med Swedish House Mafia. Foto: Emil Nordin
Avicii slog igenom parallellt med Swedish House Mafia. Foto: Emil Nordin
Anders Nunstedt

Avicii är knappast klar – nu börjar nästa kapitel

Publicerad

En liten påminnelse inför Den Stora Livefinalen:

Avicii är fortfarande en av tidernas mest framgångsrika svenska musikexporter. Han har jobbat med Madonna, Coldplay, Daft Punk och David Guetta. Han har gjort househits av gammal country.

Han är sin generations Max Martin - fast med keps och privatjet.

Och han är knappast klar än.

I slutet av mars avslöjade Avicii, via sin Facebooksida, att årets turné blir hans sista.

I ett långt tackbrev på hans hemsida utvecklade Tim Bergling, 26, sina tankar om varför det var dags att trycka på stopp-knappen. Eller åtminstone paus.

Sista meningen i brevet lyder:

"One part of me can never say never, I could be back... But I won’t be right back."

Det är inte definitivt direkt. Det är inte Kent.

Men det är, i någon mån, bekräftelsen på slutet av en era.

Kvällens konsert i Malmö är hans sista på svensk mark inom överskådlig framtid. Sedan börjar nästa fas i Aviciis karriär. Oklart vilken.

 

LÄS MER: Aviciis väg till avslutet

 

Avicii slog igenom parallellt med Swedish House Mafia.

"Levels" blev en världshit för fem år sedan. Då hade stockholmaren redan gett ut närmare 20 singlar, i eget namn samt under ett antal alias, och planen var glasklar.

Han skulle ta klubbmusiken till arenorna.

Swedish House Mafia var de första svenska artisterna som sålde ut Madison Square Garden i New York, men innan dess hade Avicii blivit den första edm-artisten som genomfört en arenaturné i USA. På de stora housefestivalerna var han given bland affischnamnen.

Frågan är om någon världsartist turnerat så intensivt som Avicii under de senaste fem åren. Svaret är sannolikt nej.

Baksidorna är mer än en kollaps och flera besök på akuten. Det hårda turnélivet har kostat på.

 

LÄS MER: Miljonregnet över Avicii

 

För två somrar sedan såg jag Avicii på Barclays Center i Brooklyn.

Jag hade förväntat mig en publik med en hög andel svenskar. Väl på plats noterade jag endast en handfull. Men desto fler européer. Fans från Italien, Chile och Japan fanns bland de 19 000 i publiken. Fast framför allt var det amerikaner som kommit för att se den svenske housesensationen.

Så dags hade Avicii klivit fram som edm-genrens stora affischnamn på den enorma amerikanska marknaden. Hans framgångar var större än David Guettas, Swedish House Mafias och Skrillex - tillsammans.

Debutalbumet "True" peakade som femma på den amerikanska albumlistan. Det har inte ens Abba mäktat med. Singeln "Wake me up" blev 2013 den mest streamade låten på Spotify. Någonsin.

Och tvärtom vad som ibland tycks vara den allmänna uppfattningen har det knappast gått dåligt sedan dess.

 

Avicii har fortsatt att sälja ut arenor i alla världsdelar. Albumet "Stories" var ett av världens fem mest streamade album i fjol.

Men det är en annan detalj som sticker ut. Hans sinne för hitproduktioner har fått erbjudanden om samarbeten att strömma in. När jag hälsade på i Aviciis studio på Strandvägen i Stockholm för ett drygt år sedan berättade hans manager och låtskrivarpartner Ash Pournouri att de tvingades tacka nej till förslag från världsartister i princip varje dag. Av ett övervägande skäl: tidsbrist.

250 resdagar per år begränsar möjligheten att jobba i studion.

Några samarbeten blev det i alla fall. Avicii jobbade med flera spår på Madonnas senaste album och han har producerat Coldplays enda topp 10-hit i USA sedan "Viva la vida" - "A sky full of stars". Han har gjort en rad dansremixer.

 

LÄS MER: Avicii tar farväl med supershow

 

Förmodligen är det den biten, producentbiten, som Avicii kommer att ägna sig åt i framtiden.

Han har mer deg än Pågens bagerier.

Han har en villa i Los Angeles, med tillhörande studio.

Han kan välja och vraka mellan erbjudanden. Han kan plocka ut sin första femveckorssemester i livet, och ändå avsätta mer tid än någonsin tidigare åt att producera musik. Han har redan påbörjat inspelningen av sitt tredje studioalbum.

Han är inte färdig.

Därför känns det mer spännande än på länge att se Avicii live.

Det känns ju som att livefinalen på svensk mark, det sista kapitlet i del 1 av framgångssagan, kan ge en hyfsat tydlig indikation om hur nästa kapitel kommer att börja.

Blir det händerna mot himlen? Klackarna i taket?

Avicii har alltid varit mästerlig på att ha ett finger i luften.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag