Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Han är tävlingens största tönt

Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Norge är den andra semifinalens storfavorit.

Semifinalens alltså, inte min.

Alexander Rybak har ju Eurovisions töntigaste nummer.

Nu råkar Alexander Rybak vara något av det svenskaste vi har. Lika svensk som tacofredag, kebabpizza och levainbröd.

Han har tävlat i "Let’s dance" och "Så ska det låta". Han har haft fiol-battle med Kalle Moraeus i "Allsång på Skansen" och smashat sönder en fiol i ett raseriutbrott inför ett framträdande i "Lotta på Liseberg".

Han har varit mellanakt i "Melodifestivalen" och sågs återigen när Benjamin Ingrosso vann den svenska uttagningen i vintras - i en "Skam"-sketch med David Lindgren och Clara Henry.

Visst, de säger att han bor i Oslo och tävlar för Norge men det är säkert bara en tidsfråga innan det ändras.

2009 vann Rybak med den största segersiffran som någonsin noterats i Eurovision - 387 poäng. Det var en sagolik kross - och den var rimlig. "Fairytale"-sagan är en av tävlingens största stunder i modern tid.

Nu är Rybak på plats i Lissabon, och i egenskap av före detta vinnare är han den stora stjärnan. Han är också ohotad favorit i torsdagens semifinal, och många håller norrmannen som favorit att ta hem hela tjottaballongen.

Som svensk får man viss lust att muttra sakta i backarna.

Det har inget med Benjamin Ingrossos stilrent finalvärdiga "Dance you off" att göra. Snarare med minnet av hur det gick när ex-vinnarna Charlotte Perrelli och Carola gjorde comeback i Eurovision.

Det är liksom inte lätt att upprepa en succé.

Att upprepa en braksuccé? Det ska vara omöjligt.

Möjligen hade jag svepts med lite mer i Rybak-hajpen om han haft ett nummer som inte krävde skämskudde.

Låten, med den kaxiga titeln "That’s how you write a song", är det inget större fel. Visst är den käckare än en bestefar som gått på tur och man kan absolut ha synpunkter på textens hurtiga "scubidubi-dab-dab" och "boogie-boogie-woogie" - men det är vid den obegripligt fåniga showen det blinkar rött i skallen.

Alexander Rybak spelar luftfiol, luftgitarr, luftpiano och lufttrummar på det, samtidigt som en animation ritar upp instrumenten. Han är hopplös som r’n’b-dansande popstjärna och hans klämmiga fiolsolo (!) är bara påfrestande.

Det finns självfallet gott om sämre, kackigare och mer kalkonmässiga bidrag i årets Eurovision.

Men töntigare?

Ikke.

Nunstedt tippar finalisterna

Norge

Sverige

Moldavien

Australien

Danmark

Ukraina

Lettland

Nederländerna

Malta

Ryssland