Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURESFoto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Anders Nunstedt

Han är tävlingens största tönt

Publicerad

Norge är den andra semifinalens storfavorit.

Semifinalens alltså, inte min.

Alexander Rybak har ju Eurovisions töntigaste nummer.

Nu råkar Alexander Rybak vara något av det svenskaste vi har. Lika svensk som tacofredag, kebabpizza och levainbröd.

Han har tävlat i "Let’s dance" och "Så ska det låta". Han har haft fiol-battle med Kalle Moraeus i "Allsång på Skansen" och smashat sönder en fiol i ett raseriutbrott inför ett framträdande i "Lotta på Liseberg".

Han har varit mellanakt i "Melodifestivalen" och sågs återigen när Benjamin Ingrosso vann den svenska uttagningen i vintras - i en "Skam"-sketch med David Lindgren och Clara Henry.

Visst, de säger att han bor i Oslo och tävlar för Norge men det är säkert bara en tidsfråga innan det ändras.

2009 vann Rybak med den största segersiffran som någonsin noterats i Eurovision - 387 poäng. Det var en sagolik kross - och den var rimlig. "Fairytale"-sagan är en av tävlingens största stunder i modern tid.

Nu är Rybak på plats i Lissabon, och i egenskap av före detta vinnare är han den stora stjärnan. Han är också ohotad favorit i torsdagens semifinal, och många håller norrmannen som favorit att ta hem hela tjottaballongen.

Som svensk får man viss lust att muttra sakta i backarna.

Det har inget med Benjamin Ingrossos stilrent finalvärdiga "Dance you off" att göra. Snarare med minnet av hur det gick när ex-vinnarna Charlotte Perrelli och Carola gjorde comeback i Eurovision.

Det är liksom inte lätt att upprepa en succé.

Att upprepa en braksuccé? Det ska vara omöjligt.

Möjligen hade jag svepts med lite mer i Rybak-hajpen om han haft ett nummer som inte krävde skämskudde.

Låten, med den kaxiga titeln "That’s how you write a song", är det inget större fel. Visst är den käckare än en bestefar som gått på tur och man kan absolut ha synpunkter på textens hurtiga "scubidubi-dab-dab" och "boogie-boogie-woogie" - men det är vid den obegripligt fåniga showen det blinkar rött i skallen.

Alexander Rybak spelar luftfiol, luftgitarr, luftpiano och lufttrummar på det, samtidigt som en animation ritar upp instrumenten. Han är hopplös som r’n’b-dansande popstjärna och hans klämmiga fiolsolo (!) är bara påfrestande.

Det finns självfallet gott om sämre, kackigare och mer kalkonmässiga bidrag i årets Eurovision.

Men töntigare?

Ikke.

Nunstedt tippar finalisterna

Norge

Sverige

Moldavien

Australien

Danmark

Ukraina

Lettland

Nederländerna

Malta

Ryssland

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag