Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Var redan utslagna – nu blev debutanterna helt överkörda

Detta är ”På spåret” i SVT
Mikael ”Äpplet” Appelgren och AnnaMaria Fredholm i ”På spåret”.Foto: SVT

”Äpplet” tog befälet i dressinen och då rullade det lite bättre.

Men överkörda av tåget, det blev de ändå.

De regerande mästarna, Gunnar Wetterberg & Parisa Amiri, historikern och journalisten, gick ut lugnt, men vann ändå klart med säsongens nästa högsta segersiffra, 42 poäng. 

De givna förlorarna, det var debutantlaget AnnaMaria Fredholm & Mikael Appelgren. Hon jobbar på SVT-sporten och han var en gång världens bästa pingislirare med smeknamnet ”Äpplet”. Efter sin första plattmatch var de i princip redan utslagna.

Förra veckan var det AnnaMaria som styrde i buren och ”Äpplet” satt mest och mumlade med. Men nu var han aktiv, tog initiativ, tänkte högt och nästan rätt. När AnnaMaria var på andra spår, så hävdade han sina gissningar.

Och det började hyggligt. Man kan säga att de var med på första resmålet. Nåja, de var med på på första resmålets första delfråga. Efter andra delfrågan hördes AnnaMarias uppmuntrande utrop: ”12-8, ingen fara.” 

Men det var fara.

Och spännande blev det aldrig.

Första resan gick till Memphis i amerikanska delstaten Tennessee. Knepiga ledtrådar i början och  ”Äpplet” slirade omkring bland grizzlybjörnar i Alaska. Gunnar & Parisa var först framme.

Andra resan gick till Arvidsjaur och ”Äpplet” var på rätt spår, men alltför försiktig. Gunnar & Parisa ryckte först.

Tredje resan gick till Bryssel. Luriga ledtrådar igen och Gunnar erkände efteråt att han ett tag var i Skottland, men laget var först i Belgien också.

Debutanterna var bara lite efter på resmålen. Men på delfrågarna, där var Gunnar & Parisa överlägsna med sin breda kunskap, kvalificerade gissningar och ett fruktbart samspel i buren. 

Förlorarna saknade detta, AnnaMaria kunde inte spela dubbel med ”Äpplet”. Men de var nöjda och glada trots slutsiffrorna 42-24.

Gunnar & Parisa till semifinal. 

AnnaMaria & ”Äpplet” var redan bokade på nästa tåg hem.