Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Lika usla resenärer på båda lag

Domaren ger rätt för fel svar: ”Då måste man vara lite flexibla”.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk i ”På spåret”.Foto: SVT.

Lagen hade ingen aning om vart de var på väg.

Och domare Lindström slarvade med bokstäverna.

Två pigga lag, spontana och lekfulla, möttes i sista matchen i grupp tre. Man kan kalla det för en jämn match eftersom båda lagen var lika usla resenärer. 

Lite för ofta på fel spår.

Skådespelarna Emma Molin & Hanna Dorsin, veteraner från förra året, har klarat sig bättre i år, men har inte imponerat. Programledaren Farah Abadi och komikern Johan Glans har hängt med hyggligt för att vara debutanter. Lite flaxiga i tanken, men de vann sin första match. 

Första resan till Frankfurt. Emma & Hanna var först i Värmland i stället för Tyskland. Det blev sen ankomst för båda lagen. 

Andra resan till Ulricehamn. Farah & Johan spårade ur och hamnade i Kristinehamn. Ungefär 20 mil fel. Praktfull nolla. Tredje resan till Århus och båda var tidigt i Danmark även om Emma & Hanna kastade ett öga på Västerås. 

Lagen följdes också åt genom fel svar på delfrågorna. I musikfrågorna plockade de bara en enda poäng var. De kände igen trallen från ”Barbie girl”.

Emma & Hanna drog ifrån i Århus och vann, 30-27. Det ger en plats i semifinalen, där det krävs mer än 30 poäng mot de redan klara tungviktarna. Farah & Johan blev tvåa i gruppen med för få poäng sammanlagt för att ta sig till kvartsfinal. De fick ta nästa tåg hem. Cecilia Hagen & Jonatan Unge, tvåa i grupp 1, och Isobel Hadley-Kamptz & Kalle Lind, tvåa i grupp 2, möts i nästa veckas kvartsfinal.

Och så slarvet med bokstäverna. Vad står det över målet i Vasaloppet? ”I fäders spår….”. Emma & Hanna skrev ”…för framtida segrar”. Domare Lindström visade skylten med ”…för framtids segrar”. Men godkände ändå svaret. 

Det handlar bara om en bokstav, s i stället för a, har det någon betydelse? Nej, inte för tävlingens resultat, men om uppgiften är att ange ett klassiskt citat, då ska det vara på bokstaven rätt. 

Och det var ingen mumlande replik, utan svaren skrevs ner för hand, bokstav för bokstav. Om domare Lindström ändå ville godkänna, så borde han kommenterat varför. Men han kanske inte märkte något?

I ”Alla mot alla”, femmans burleska frågesport, är Filip Hammar och Fredrik Wikingsson  mycket noga med exakta svar. De hade aldrig godkänt fel bokstav i ett så berömt citat.