Anders Björkman

TV4-chefen som fick SVT att rycka upp sig

Lars Weiss har avlidit – blev 75 år gammal.
Lars Weiss blev 75 år gammal.
Foto: ALLAN KARLSSON

En långbent skäggig cowboy i boots. Glöd i blicken och muntert skratt. 

Han skapade TV4-nyheterna för nästan 30 år sedan och hade en imponerande karriär som journalist.

Trots att han för drygt 50 år sedan kom för sent till Journalisthögskolan.

Lasse Weiss var inte på plats de första dagarna i Journalisthögskolan i Stockholm. Om jag inte minns fel var han på väg hem från reportageresa i Vietnam för Aftonbladet.

Han klarade sig bra trots att han missade inledningen av utbildningen.

Efter Aftonbladet och Dagens Eko blev han 1989 chef för SVT:s  ”Aktuellt”, som han lämnade för nya tv-kanalen TV4.

Där gjorde han sin stora insats när han startade TV4:s ”Nyheterna”, och visade sin förmåga att organisera och bygga. Hans vision var att nyhetsredaktionen skulle stå fri, trots att den finansierades av reklam.

Lasse Weiss var mästerlig på att rekrytera folk till TV4. Han kunde sin bransch och plockade från andra medieföretag. Många var tveksamma till att hoppa över till nya kanalen, men han övertalade. förklarade satsningen och lovade att det skulle bli seriösa nyheter. 

Men TV4-nyheterna skulle också bli snabbare, bättre presenterade och framför allt inte lika tröga och gråfärgade som hos SVT. Detta fick senare SVT att hicka till och sakta moderniserade public service sina nyhetssändningar. 

Man kan säga att Lasse Weiss även ryckte upp SVT-nyheterna. 

En av hans rekryteringar från SVT var Anna Lindmarker i ”Aktuellt”. Han hade sett hennes kapacitet när han var chef där och verkade ha ett stående bud till henne. 

Då och då hörde han av sig och när familjelivet förändrades för Lindmarker och hon insåg att lönen var högre, så flyttade hon över. Så småningom flyttade hon också ihop med Weiss.

I över 20 år levde de tillsammans. Han ville aldrig gifta sig, hon ryckte på axlarna. De förlovade sig — och förlorade ringarna. Det verkade inte vara så viktigt med allt det där. 

Lasse Weiss hade tidigare två vuxna barn. 2002 omkom sonen, diplomaten Jonas Weiss, 33, i en bilolycka på vägen mellan Bagdad och Amman.

Det tog Lasse Weiss mycket hårt. Han sa att han aldrig kunde vara riktigt glad. Det blev en bok, ”I saknadens tid”, där han gripande skildrade sorgen av att förlora ett barn. 

Jag kände Lasse Weiss i över 50 år. Vi var inte närmare vänner, men sa några ord när vi möttes. För två år sedan satt vi i ett större sällskap på Stockholmskrogen KB – ett stamställe både för Lasse Weiss och för mig – och han talade om olika projekt han hade på gång. Han var ju fortfarande aktiv, hängde med i mediebranschen.

Och han var sig lik, det stora gråa skägget, blicken och skrattet. När han gick tog han på sig en stor hatt.


Lars Weiss har avlidit – blev 75 år

Grundade TV4 Nyheterna.