Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Turistchefen måste ha fallit i gråt

André Myhrers karriärfilm var säsongens bästa, skriver Anders Björkman.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Äntligen en riktig gruppfinal.

Underhållande, starka grenar, överraskande vinnare.

Ett bra ”Mästarnas mästare” i bedrövligt väder.

Första gruppfinalen slirade i diket, när en deltagare blev gipsad och inget avgörande behövdes. 

Men betydligt färgstarkare andragruppen levererade klassisk Mästarna-kamp, där favoriten André Myhrer, som krossade alla förra veckan, fick stryk i de första grenarna.

Först av Linnea Torstenson, som visade stenhårda handbollstakter, när hon vann finalen av stavsprintduellen. Där var nog Myhrer glad över att ha kvar fingrarna. 

Sedan Therese Alshammar i trädbanan där det krävdes smidighet och framför allt balans för att snabbt klänga sig förbi alla hinder. Hon var två sekunder snabbare än Myhrer.

Myhrer tog sista tävlingen med mystiska titeln Lagaosets nycklar. Den gick i vatten, på strand och hade många moment med nycklar och snören. Alshammar tog förstås ledningen i vattnet men fastnade i avslutningen. 

Det var ett pussel och det vet man av tidigare tävlingar att passa ihop bitar, det brukar vara svårt när kroppen är slutkörd.

Metodiske Myhrer gick om i pusselspurten, vann immunitet och skidskytten Fredrik Lindström hamnade i nattduell. 

Det blev ett underhållande avsnitt på många sätt. Grenarna var alla tv-mässiga och lätta att följa för tittaren. 

Samtalen i gänget kändes naturliga och småroliga. Det har sannerligen inte varit vanligt i ”Mästarnas mästare” under åren, där somliga samtal vid matbordet varit regisserade av producenten.

Dessutom var André Myhrers karriärfilm säsongens bästa. Klippfilmerna ser alltid lika ut, från barndom till framgång. Men Myhrer-filmen hade en mycket stark linje, som spände över fyra OS-finaler i slalom, och fick rena Hollywood-slutet med guldet i Pyeongchang 2018. 

Therese Alshammar, som bidragit mycket till gruppens goda stämning, förlorade knappt i nattduellen och har nu landat i sumpen ”Mästarkvalet”.

En annan förlorare var Lagaoset. Den kallas så strandbiten i Halland, där Lagan rinner ut i vilda Kattegatt. 

Turistchefen föll väl i gråt när han såg de avskräckande tv-bilderna med regn, snålblåst, kyla och huttrande deltagare, som bara ville därifrån. 

Ett riktigt obehagligt ställe.