Anders Björkman

Tomas Ledin behöver bara peka på publiken

Är Tomas Ledin gästartist, så svänger snart publiken i takt, skriver Anders Björkman om andra veckan med Allsång på Skansen.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andra veckan var lite stillsammare i ”Allsång på Skansen”.

”Sommarpsalm” med kammarkör och ”Vildros” på nyckelharpa.

Till slut släppte Sanna Nielsen loss Bröderna Djups ”Vi bor på landet”.

Sekunderna innan ”Allsång på Skansen” startade så sa SVT:s hallåröst uppmanande ”…och ladda ner Duo-appen”. Jag hörde mig själv säga ett ”Neeeej!” till tv:n.

Förra veckan tackade jag ”Allsång på Skansen” för att de tagit bort tittarnas påfrestande medverkan i nederkanten av bilden. Nej, det var hallårösten som pladdrade. Jag tackar fortfarande för att Duoapp-gänget försvann.

Sanna Nielsen var som vanligt outtröttlig och dansade sig genom publiken. Men hela kvällen gick inte i formel 1-tempo eftersom flera lugnare inslag var inplanerade. 

Åsa Jinder gjorde en smeksam ”Av längtan till dig”, Janice röst klingade djupt och rent i ”Make me feel” och Sundsvalls kammarkör sjöng den vackra ”Sommarpsalm”.

Kammarkörens framträdande var till minne av Kjell Lönnå, som avled för en tid sedan. Han var populär programledare och en av landets främsta körledare, som gav SVT mycket underhållning.

Men allt var inte stilla. Är Tomas Ledin gästartist, så svänger snart publiken i takt. Han har en repertoar som alla åldrar kan och han är en lysande allsångsledare. 

I finalen körde han ett helt paket av sina låtar och då behövde han bara peka på publiken så vrålade alla med i ”Vi är på gång” och ”Sensuella Isabella”.

Sanna Nielsen släppte loss Bröderna Djups ”Vi bor på landet”.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det var någonstans mitt i som Sanna Nielsen slog upp dörrarna till den västgötska ladugården och släppte ut hela djurbesättningen.  ”Vi bor på landet” är en musiklek, där alla gårdens djur ska höras. Och hela Skansen gnäggade och nöffade entusiastiskt med.

Bröderna Djup var för mycket länge sedan med i SVT:s ”Nygammalt” och fick ett dånande genombrott med låten. Synd att ingen i Allsångs-orkestern spelade på lie eller höräffsa.

Yngst på scenen var Theoz, 16, som studsade med sina dansare. Han har mycket unga fans, tv-kameran fångade någon med Theoz-skylt och glugg efter mjölktänder.