Anders Björkman

Tittarna var arga – SVT hade faktiskt fel

Publicerad

Friidrottarna kämpade som galningar, hade ledningen, men åkte ut.

Kraft och snabbhet, men ingen taktik.

Förra veckan avbröts Nattduellen. Tittarna var upprörda och SVT motiverade med att de ville ha spänning kvar till veckans kvalomgång.

Där hade SVT fel. Kvalavsnittet mellan tvåorna var ett av säsongens bästa. Friidrottarna, som vunnit Nattduellen, mötte de avslappnade bollspelarna i tre grenar.

Timglaset, som gick ut på att springa och hämta vatten till en läckande behållare, var friidrottarna säkra på. Men motståndarna delade upp momenten och snabbast sprang fotbollsspelaren Jesper Blomqvist.

Precisionen, träffa med boll, spjut, pilbåge, startade bollspelarna med nollor, inte ens handbollsstjärnan Magnus Wislander fick i bollen. Men de var obekymrade jämfört med sammanbitna friidrottare. Och i sista försöket satte Blomqvist spjutet och Kennet Andersson träffade med pilen. 

 

LÄS MER: SVT avbröt tävlingen –  grep in efter fuskbråket 

 

Medan kvallagen förberedde sig för tredje grenen anlände de två klara  semifinallagen. Skidlaget med sitt ankare Pernilla Wiberg och skridskolaget med lurige Peter Forsberg. Underhållande psyksnack.

Stafetthinderbana var avgörande kvalgren. Klättra. hoppa, krypa, bära, knyta upp. När båda lagen i förväg granskade hindren insåg bollspelarna det som bokstavligen var knuten. 

För att lossa tre vikter behövde man inte snurra upp tre tvinnade rep. Det räckte att lossa fästet en gång får att kunna ta varje vikt.

Friidrottare gick i kapp och förbi sin motståndare på varje sträcka men satt sedan och plockade med repstumpar. 

Bittre längdhopparen Mattias Sunneborn protesterade och tvingade tävlingsteamet att se på inspelningen, kolla vilka förutsättningar som getts och att bollspelarna inte gjort något fel.

Felet, det var att friidrottarna saknade strategi. 

Precis som de gjort tidigare. Minns när de skulle lägga ihop siffror och alla tre räknade var för sig.

Taktik ingår i all idrott.

Nu blir det tre roliga lag i semifinalen. 

Starka skidlaget, smarta skridskolaget och de glada lirarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag