Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Tittarna kan se sig lurade – det här var den riktiga finalen

Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin. Foto: SVT.

Det började med ett blixtryck på tio. 

Sedan var det raka spåret mot skyhöga poäng för båda lagen.

Var detta den moraliska finalen i ”På spåret”?

Komikern och programledaren Josefin Johansson och journalisten Johar Bendjelloul vann förra ”På spåret” när de i finalen besegrade Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin, hon programledare i radio-tv, han veteran i Kulturradion.

Returmötet  blev precis den match man väntat sig mellan två lag som klarar att blanda skärpa och lekfullhet. 

Inledningen chockade domaren Fredrik Lindström. Båda lagen plockade fullpoängare efter fullpoängare på första resmålet. Var det för lätta delfrågor?

På första resan hann tåget inte ut från stationen förrän Johar Bendjelloul beslutsamt ryckte på tio. Hans ledtråd var filmbröderna Belushi från Albanien och där studsade han blixtsnabbt vidare till huvudstaden Tirana. Motståndarlaget hängde på.

Sedan följde en parad av dubbla treor på delfrågorna och när man lämnade Tirana var ställningen 20-18. (Jämför gärna med Kristoffer Appelquist & Bea Uusma, som fick ihop just 20 poäng på hela tredje matchen.)

Andra resan tog lite längre tid, men efter besöket i Ludvika var ställningen 28-28.  Josefin och Johar prickade in dansbanden i Listan och återtog ledningen.

Tredje resan gick till Åbo och hade en del ledtrådar som förvirrade. Men Bramme Sey och Bolin var framme först, knaprade in en bit av försprånget, valde rätt på delfrågan om Gustav Vasas söner, Erik XIV och Johan III, och vann matchen på en udda poäng.

Förlorarna från förra säsongen fick revansch och slutsiffrorna blev imponerande för båda lagen, 39-38.

Att vinnarlaget landar högt är inte ovanligt. Detta är tredje 39-poängaren den här säsongen. Tidigare år har enstaka segrare haft över 40.

Men att båda lagen har så höga poäng, det är ovanligt. Kristian Luuk spekulerade i om detta inte var de högsta poängen under senaste åren.

Där mindes Luuk fel. Semifinalen 2015, där Elisabet Höglund & Jesper Rönndahl mötte Jason Diakité och Lina Thomsgård, slutade 44-41. 

Bramme Sey och Bolin går nu till semifinal, men Josefin och Johar återvänder i kvartsfinal. Så lagen kan åter mötas – i finalen.

Men se upp med Höglund och Rönndahl, dubbla vinnare, som dyker upp nästa vecka.