Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Veteranerna har tappat det – och det är deras eget fel

Kristian Luuk Foto: SVT

Det var snabba ryck och imponerande poäng i en jämn och underhållande match.

Nybörjarna spöade veteranerna och blir farliga i semifinal.

Parisa Amiri, programledare i radio-tv, och Gunnar Wetterberg, historiker, känd från ”Fråga Lund”, klev på tåget sist och visade sig vara en lyckosam kombination. Hon kan nutid, han kan dåtid.

Elisabet Höglund, tv-journalist, och Jesper Rönndahl, komiker, programledare, har varit med i tre finaler, vunnit två. Men förra veckan visade de inte mästarform. 

Amiri & Wetterberg överraskade från början. Avslappnade i buren och lyhörda för ledtrådar. De är inte riktigt samkörda ännu, tänker i otakt, rycker utan att rådgöra, men det fungerar. 

Ett roligt lag, som kan bli favoriter i slutspelet.

Första resan gick till Kairo. Och eftersom lagen tydde ledtrådarna långsamt var båda framme ungefär samtidigt. Sedan följdes de åt genom delfrågorna.

Blixtrycket från Amiri kom på andra resan och hon var i Bangkok på tio innan Wetterberg hunnit börja fundera. Djärvt och lyckat. Men veteranerna följde efter direkt. 

Och ingen behövde vänta på Kristian Luuks thailändska valutavits: ”Baht är vi på väg”.

Tre poäng plockade Höglund & Rönndahl på Listan och inför tredje resan var ställningen 24-24. Perfekt i en match med två bra lag.

Tredje resan gick till skånska Höganäs. Amiri tvekade, försökte till och med hindra Wetterberg, som gjorde en brutalryckning och landade på åtta. Och veteranerna hängde på.

Matchen slutade i skånsk musikfråga, där båda lagen tog full poäng, men gruppsegern gick till Amiri & Wetterberg.

En imponerande och underhållande match och resultatet, 38-35, är säsongens näst högsta.

Amiri & Wetterberg går nu till semifinal, som enda nybörjarlag. Där finns redan Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen, som vann grupp 1, och Gunnar Bolin & Amie Bramme Sey, som vann grupp 2.

Men räkna inte bort Höglund & Rönndahl ännu. Som grupptvåa går de till kvartsfinal mot Johar Bendjelloul & Josefin Johansson, som fick nöja sig med andraplatsen i tuffa grupp 2.

Räkna med rysare nästa vecka. Höglund & Rönndahl med två segrar mot Bendjelloul & Johansson, som vann förra året. 

Vinnarna går till semifinal, förlorarna får åka hem direkt.