Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Texterna är välskrivna små berättelser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Varje år är det någon artist i Melodifestivalen som blir barnens favorit.

I år var det en 67-årig skånsk countrysångare.

"Guld och gröna skogar" heter låten och Hasse "Kvinnaböske" Andersson var trots sin långa karriär debutant i Melodifestivalen. Men han gick till final och fick så mycket tittarröster att det räckte till en fjärdeplats.

Nu är han ute på en intensiv turné och är en av sommarens mest bokade artister. Detta fortsätter i höst med cirka 20 konserthus i Sverige.

Dessutom är han barnens nya idol. Han har fått inbjudan till över 200 skolavslutningar och dagisbarn i Norrland skickar video, där de sjunger "guld och gröna skogar" – på skånska.

Hasse får friarbrev också. "Från flickor mellan tre och ett halvt och 12-13. De skriver: Jag är kär i dig, men du tycker kanske jag är för liten".

Detta berättar han med mycket gott humör i konserten, som SVT påpassligt spelat in med Hasse Andersson och hans sexmannaband och som passar alldeles utmärkt som lördagsunderhållning.

"Live i Sunnanå" är en intim musikalisk stund inför en hängiven publik. Hasse sitter mitt i bandet i rosa kavaj och ljusblå skjorta och småmyser. Han är duktig på att prata med publiken och bjuder på historier från karriären och om hur låtarna kom till.

Det är äkta skånsk country där texterna är välskrivna små berättelser med  stämning och humor. Och ingen kan låta bli att stampa takten till låtarna. Bandet med fiol, gitarrer, mandolin, ståbas, dragspel låter förträffligt.

Han nämner att han är i slutet av karriären och verkar mycket nöjd med den plötsliga framgången. Turnéerna blir väl också en stabil pensionsförsäkring.

Och så avslutar han med “Änglahunden”. Det har han gjort på varje spelning i alla år. Det blir förstås allsång i frågan: Får man ta hunden med sig in i himlen?

På webb-tv...

...ser jag grånade rockaren Jerry Williams bli intervjuad av Ann-Marie Rauer i kulturmagasinet "Sverige".

WWW.SVTPLAY.SE