Anders Björkman

Humorgeniet Terry Jones – en mästare på att gestalta kvinnor

Anders Björkman minns Terry Jones.
Monty Pyton-gänget Graham Chapman, John Cleese, Michael Palin, Terry Jones och Eric Idle.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / KAMERAPRESS/IBL

Han var en i världsberömda Monty Python-gänget.

Han var också den som formulerade gruppens motto.  

Jodå, Terry Jones var också suverän på att gestalta medelålders kvinnor.

Terry Jones är inte den mest kände från ”Monty Python's flying circus”, tv-serien som påverkade humorn under andra hälften av 1900-talet. Mer kända är John Cleese, mest för ”Pang i bygget”, Eric Idle, för musikalen ”Spamalot”, och Michael Palin, som blev världsberömd resereporter. Graham Chapman dog tidigt i cancer och så fanns där Terry Gilliam, animatören med groteska tecknade inslag, som är filmregissör. 

Terry Jones hade också en imponerande karriär vid sidan av humorgruppen. Han skrev böcker, både om medeltiden och för barn, gav ut poesi, presenterade dokumentärer i tv och skrev komediserier, gärna med kompisen Michael Palin. 

Och det var Terry Jones som regisserade ”Life of Brian”, Python-gängets största biosuccé, som drev med Hollywoods bibelfilmer i mastodontformat. Där spelade Jones kvinnan, som de tre vise männen tror är jungfru Maria. 

”Life of Brian” upprörde kristna grupper och förbjöds i flera länder, bland annat Norge, men är i dag en klassiker.

Det unga gänget som skapade ”Monty Python's flying circus” för brittisk tv 1969, de kom från universitetsvärlden och fungerade väl ihop. Terry Jones har förklarat deras motto:

– Vara oförutsägbara och aldrig upprepa oss. 

De bröt mot alla regler i tv-underhållning. Ingen ordning, ingen presentation, sketcherna gick in i varandra och slutkläm var förbjuden. I stället kom en stor tecknad fot stampande rakt ner när det var dags att sluta. Och någon flygande cirkus, det fanns förstås inte.

Terry Jones spelade många medelålders kvinnor, både grova arbetartanter och tillgjorde damer från överklassen, alla med påfrestande skräniga röster. De hade ju ingen kvinna i truppen, så han fick göra de rollerna. 

Många Monty Python-fans minns nog hans Mr Creosote, mannen på krogen som äter tills han exploderar. Han gjorde också en del korkade militärer och inkrökta representanter för kyrkan.

Svenskt tv var först utanför England att visa ”Monty Pythons flying circus”. Programmet sändes samtidigt som tungviktaren ”Rapport”, men fick ändå en snabbt växande publik, framför allt av yngre tittare. 

Monty Python var något helt annorlunda, både till form och innehåll och man missade inte den där halvtimmen. Svensk humor tog starka intryck och humorgrupper och komiker, som i dag är verksamma, de kan sin Python.

Terry Jones var inte med vid gruppens sista gemensamma showen. Han hade drabbats av frontallobsdemens och dragit sig tillbaka, skyddad av sin svenska hustru Anna. 

Brittiske skådespelaren och humoristen Stephen Fry twittrade bästa kommentaren till Terry Jones död:

”Den stora foten har kommit ner och stampat på dig”.

Se höjdpunkter ur Terry Jones karriär

Monty Python-stjärnan Terry Jones blev 77 år gammal.