Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Teigen började på noll – men blev så mycket mer

Jahn Teigen. Foto: TORSTEIN BøE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Han började på noll – bokstavligen. 

Men Jahn Teigen blev så mycket mer.

Norge minns honom som en av de stora, en underhållare, en låtskrivare, en komiker och en mycket populär artist.

Nollan från 1978, det var den som följde Jahn Teigen i decennier.  Vid Eurovision 1978 sjöng Teigen ”Mil etter mil”, noll poäng och sista plats för Norge. Detta gjorde honom känd i Sverige.

När Sveriges Radio P4 på tisdagsmorgonen nämnde hans död, så var det med tillägget att han fick noll poäng i Eurovision. Kan verka lite orättvist, men Teigen skämtade själv ofta om sin nolla. Och ”Mil etter mil”, den blev en hit i Norge. 

Han blev inte avskräckt över sista platsen i Eurovision. Han fortsatte att medverka i norska motsvarigheten till Melodifestivalen, startade hela 16 gånger, vann två gånger till och fick bättre placeringar i Eurovision.

Jahn Teigen började sin karriär redan på 60-talet, sjöng i rockgruppen Popol Vuh i början av 70-talet och var senare medlem i humorgruppen Prima Vera, som norrmän i dag minns som en riktig klassiker.

Han var flitig låtskrivare och hade många succélåtar i Norge, Han var en mångsidig artist, turnerade och uppträdde i shower med olika artister. 

Då och då på 80- och 90-talen medverkade han även i svensk tv och svenska tittare uppfattades inte riktigt hans humor och ironi. Vi såg honom som en lätt udda figur. Och alltid skulle vi påminn varandra om att det var han som fick noll poäng i Eurovision

Men vi såg i alla fall att Jahn Teigen var charmig med sig buckliga ansikte och sitt sneda leende. Det lyste om Teigen.

Men ingen i Sverige förstod hur stor han var i Norge. När budskapet om hans död kom från Österlen i Skåne där han levt i tolv år, så fylldes sociala medier av andra artisters minnen av sin gamle scenkompis. 

Han hyllades också av Norges statsminister Erna Solberg, som sa att ”hans sånger har varit ljudspåret får många av oss”.

Jahn Teigens låtar tillhör Norges melodiskatt, som många kan sjunga och citera. Och trots att han varit sjuk en längre tid, så gav han i september, när han fyllde 70, ut en låt där han summerade sitt liv. Titeln var ”Ikke som alle andre”.

På Chateau Neuf, Oslos klassiska showscen, spelas sedan några månader musikalen ”Optimist”, som bygger på Jahn Teigens låtar. 

Den lär gå några månader till.