Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

SVT:s ändring av ”Mästarnas mästare” är ett misslyckande

Tommy Salo åkte ut och det var ingen överraskning — inte ens för honom själv.  

Avsnitt två var svagare än premiären.

Och nya ”Mästarkvalet” kan man vara utan.

Målvaktshjälten från OS i Lillehammer 1994 var huvudperson och än en gång visades Tre Kronors straffdrama mot Kanada. 

Tommy Salo hade också ett lätt terapeutiskt samtal med Carolina Klüft och än en gång pratade han om förlustmatchen mot Vitryssland i OS 2002. Där blev Salo syndabock sedan han släppt in ett fladdrande långskott. 

Man förstår att han tröttnat på 25 års påminnelser om ”skarvnicken”, pucken som studsade på hans hjälm. 

Dessvärre har inte Salo bättrat på sitt rykte som idrottsman i ”Mästarnas mästare”. Han kände sig förkyld och gav därför upp i tävlingarna förra veckan. I detta avsnitt slog han endast Kjell Isaksson, 70, blev sist sammanlagt och förlorade Nattduellen mot boxaren Mikaela Laurén, som högerkrokade in glasstaven två gånger.

Salo får ny chans i ”Mästarkvalet”

De tre kvinnorna var starkast och tre i topp i veckans två grenar. Orienteraren Marita Skogum såg och räknade frukter rätt och snabbt i momentet Stadsvandringen. Carolina Klüft var överlägsen i att rulla 60 kilos boll i plågsamma Sisyfos. Uppför backen, nedför backen – och så upp igen.

Nattduellen var Salos chans. Där skulle han visa att reaktionssnabbheten fanns kvar. Det gjorde den inte.

Salo fick ytterligare en chans i nya ”Mästarkvalet”, som sänds direkt efter i SVT play.

Den utslagne flyttar in i annat hus, tittar på rummet, beundrar utsikten och så visas klipp ur ”Mästarnas mästare”, som man just har sett. Sedan blir det revanschtävling.

Misslyckande av SVT

Salo höll på i nio minuter. Om alla andra utslagna håller på längre, så kommer Salo tillbaka in i ”Mästarnas mästare” – men det tror han inte på själv.

”Mästarkvalet” är meningslöst och odramatiskt, ett misslyckat försök att tillföra grundtävlingen något nytt. 

Pernilla Wiberg debuterar som programledare i ”Mästarkvalet”. Hon visar att hon är värd något bättre än dessa onödiga 20 minuter.