Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

SVT måste vilseleda för att dölja hur färglöst programmet är

Handbollsliraren Staffan Olsson är stark och fotbollsspelaren Henrik Larsson är snabb, men ingen matchar i längden en seg skidåkare som Anders Södergren.

Grupp 2 är ett trevligt gäng, men det behövs mer action.

Ingen större dramatik uppstod när grupp 2 gjorde entré i ”Mästarnas mästare”. De tre inledande tävlingarna testade styrka, snabbhet och fokus. 

Handbolls-Hulken Staffan Olsson imponerade i Viktdrag, där han tog sig fram med en 24-kilos säck hängande efter sig. Han gjorde det fyra gånger och var före alla andra. 

Fotbollsforwarden Henke Larsson borde varit lika överlägsen i klassikern Flaggfältet. Men denna gång startade sprinten i vatten och Henke fällde sig själv i starten och blev bara trea. 

Skidåkaren Anders Söderström var tvåa i Viktdrag, vann Flaggfältet och tog sedan precisionsgrenen Kulan. Klar ledning.

Sedan var det inte mycket mer.  Det var så glest att tv fick fylla timmen med växter och djur, solnedgångar och närbilder på kokande frukostägg. Vänligt småprat, som emellanåt var underhållande, men mest färglöst. Och ingen försökte psyka motståndarna.

Det ingår också två damer i grupp 2. Ishockeymålvakten Kim Martin, som debuterade i landslaget som 15-åring. Anneli Pompe, fridykare och bergsbestigare.  

Berättelsen om Pompes karriär var en smula plågsam – och det märktes att de andra i gruppen tyckte det var obehagligt. Fridykning innebär sänkas ned i djupet, hålla andan och dra sig upp mot ytan. 

Hennes rekord, 126 meter ner – och upp igen – är förstås imponerande. Men bilderna när Pompe vid ett tillfälle svimmade i djupet och räddades av säkerhetsdykare var otäcka. 

Efter djuprekordet klättrade Pompe uppför Mount Everest. Imponerande det också, men i ”Mästarnas mästare” är hon sist och står säkert i nattduellen nästa vecka. 

Då får man hoppas på färre trivselkvällar och mer kamp och drama.